Úmorná vedra sevřou Česko, na obzoru je zásadní zvrat. Kdy přijdou speciální vnořené bouře?

 Vedra panovala i v Česku.

Počasí (7. 9. 2024 07:20)

Česko čeká velmi teplý víkend. Nejvyšší teploty podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu dosáhnou až 32 °C. Od pondělí se ale prudce ochladí, a to až na 16 °C. Již během víkendu se mohou vyskytnout přeháňky a bouřky. Srážky pak budou vydatnější zejména během pondělí.

V sobotu bude jasno až polojasno, během dne se ojediněle vyskytnou přeháňky nebo i bouřky. Nejvyšší teploty dosáhnou 27 až 31 °C. Vát bude slabý, během dne většinou mírný jihovýchodní až východní vítr rychlostí 2 až 6 m/s.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dlouhodobá předpověď meteorologů: Jaký bude podzim a kdy přijde první sněhová nadílka?

Noc na neděli bude jasná až polojasná, k ránu se na západě a jihozápadě ojediněle vytvoří mlhy. Nejnižší teploty klesnou na 21 až 17 °C, v jihozápadní polovině Čech a v údolích se budou pohybovat kolem 14 °C. Na západě a východě povane slabý proměnlivý, jinde mírný jihovýchodní vítr rychlostí 2 až 6 m/s.

Až do odvolání je pro celé Česko v platnosti také výstraha před rizikem vzniku požárů. „V důsledku sucha hrozí nebezpečí vzniku požárů a následných škod, případně i ohrožení životů,“ varovali meteorologové ve výstraze.

Jasno až polojasno předpovídají meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu také na neděli. Ráno se na západě a jihozápadě ojediněle vytvoří mlhy. Odpoledne a večer se při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle vyskytnou přeháňky nebo bouřky. Později od jihozápadu přibyde oblačnosti. Nejvyšší teploty dosáhnou 28 až 32 °C. Vát bude mírný, místy přechodně čerstvý jihovýchodní vítr rychlostí 4 až 8 m/s.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Poté se ale výrazně ochladí. „Příští týden přinese zcela jiné počasí, než jsme byli zvyklí poslední dva týdny. Stabilní a vysoce nadprůměrně teplé počasí vystřídá konečně ochlazení a v pondělí si patrně užijeme po dlouhé době i plošnější déšť,“ napsali meteorologové na sociální síti X.  Dodali, že změna nastane již v noci na pondělí, kdy by měly srážky v podobě intenzivního deště a patrně i vnořených bouřek zasáhnout hlavně západ Čech.

„Během rána a dopoledne by se měly srážky přesunout na většinu území včetně Moravy a Slezska,“ sdělili meteorologové. Nejnižší noční teploty klesnou na 20 až 16 °C, přes den dosáhnou 17 až 21 °C, na východě až 24 °C. Povane mírný jihovýchodní až jižní vítr rychlostí 3 až 7 m/s, který místy v nárazech dosáhne až na 15 m/s.

V úterý bude oblačno až zataženo, na většině území se očekává občasný déšť nebo přeháňky, ojediněle také bouřky. Nejnižší noční teploty klesnou na 15 až 11 °C, přes den dosáhnou 16 až 20 °C, na východě až 23 °C. Vát bude mírný západní vítr rychlostí 2 až 6 m/s.

Ve středu bude zpočátku polojasno až oblačno, ojediněle se mohou vyskytnout přeháňky. Nejnižší noční teploty klesnou na 12 až 8 °C, přes den se budou pohybovat mezi 18 a 22 °C. Povane mírný západní až jihozápadní vítr rychlostí 2 až 6 m/s.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Na Zemi to vře. Evropa zažila nejteplejší léto v historii měření, odborníci bijí na poplach

Tagy: