V Praze unikl čpavek a ohrozil skupinu dětí. Na místě zasahovali záchranáři

Královéhradecká záchranka se snaží sanitky obnovovat průběžně v momentě, kdy přestávají být ekonomické.

V Praze unikl čpavek a ohrozil skupinu dětí

Na stadionu v Praze 6 uniklo dopoledne menší množství čpavku. Záchranáři vyšetřili skupinu dětí s mírnými příznaky zasažení, jako je kašel a nevolnost, potvrdil redakci CNN Prima NEWS mluvčí pražských záchranářů Karel Kirs. Zdravotníci informovali o zásahu na sociální síti X. „Hasiči evakuovali 12 lidí, na místě měří koncentraci amoniaku ve vzduchu,“ uvedl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

„Na stadionu ve Vokovicích došlo k úniku malého množství čpavku. Látka zasáhla i děti, které stály opodál objektu. Přivolaná hlídka záchranářů u nich zaznamenala pouze nezávažné symptomy, tedy kašel, pálení očí či nevolnost,“ uvedl pro redakci Kirs s tím, že zdravotníci měli v péči celkem deset dětí.

ČTĚTE TAKÉ: První tropický den roku přišel historicky brzy. Nejtepleji bylo v Českých Budějovicích

„Ve spolupráci s pedagogy byly děti následně předány rodičům. Na místo dorazil kromě zdravotníků i inspektor,“ dodal mluvčí. O zásahu informoval sbor i prostřednictvím sociální sítě X.

Hasiči na místo vyslali chemickou jednotku. „V tuto chvíli se už situace uklidnila a vše se odvětralo,“ sdělil Kavka krátce před polednem. Uniklý amoniak zasáhl skupinu dětí v blízkosti stadionu.

Čpavek se používá jako chladivo v průmyslových chladicích systémech, včetně zimních stadionů, ale také pro výrobu hnojiv, ve farmaceutickém, chemickém, potravinářském nebo textilním průmyslu. Látka má typický štiplavý zápach.

Na konci letošního ledna unikl čpavek v areálu nedávno opraveného zimního stadionu v Ostravě-Porubě. Policie v této souvislosti evakuovala 12 lidí, nikdo nebyl zraněný.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Už 12. dubna usednou první žáci devátých tříd do školních lavic s cílem dostat se na střední školu

Tagy: