Unikátní nález u Filipín. Experti našli vrak slavné americké ponorky z dob války

Ve vodách Jihočínského moře nedaleko Filipín objevili experti vrak jedné z nejslavnějších ponorek amerického námořnictva, uvedla CNN. Podmořské plavidlo USS Harder zmizelo z radarů 24. srpna 1944 během jedné z námořních bitev druhé světové války. V hlubinách tehdy našlo smrt všech 79 členů posádky. Úřady ve Spojených státech ve spolupráci s podmořskými archeology dlouhodobě pátrají po ztracených amerických ponorkách.

Plavidlo se nachází odhadem v hloubce 900 metrů pod hladinou, nedaleko ostrova Luzon, upřesňuje CNN. Podle amerického Úřadu pro námořní odkaz a dějiny (Naval History and Heritage Command) je ponorka ve vzpřímené poloze a téměř neporušená. Jedno z mála poškození je v místech strážní věže, kterou zasáhla japonská podmořská puma.

ČTĚTE DÁLE: Pomoc pro Ukrajinu za sedm miliard: Na frontu míří střely do obávaných raketometů

„Harder se ztratil ve jménu vítězství. Nesmíme zapomínat, že vítězství má svou cenu, stejně jako svoboda,“ uvedl v tiskové zprávě při příležitosti objevení vraku Samuel J. Cox, ředitel amerického Velitelství pro námořní odkaz a dějiny (Naval History and Heritage Command).

USS Harder byl poprvé vypuštěn do hlubin v srpnu 1942. Během své dvouleté služby se ponorka, měřící pětadevadesát metrů, stala postrachem japonského námořnictva. Podle historiků se USS Harder podílel na potopení přinejmenším patnácti plavidel, upřesnil web Úřadu pro námořní odkaz a dějiny.

Osudnou se ponorce stala konfrontace s japonským doprovodným plavidlem CD-22. Harder vypálil po nepřátelském plavidlu tři torpéda, z nichž ani jedno nezasáhlo cíl. Naopak Japoncům se podařilo na pátý pokus zasáhnout ponorku hlubinnou pumou. Podle archivu deníku The Times Leader byl USS Harder oficiálně prohlášen za ztracenou ponorku druhého ledna 1945.

Dvaapadesát ztracených amerických ponorek

USS Harder nebyla jedinou potopenou ponorkou amerického námořnictva v bojích druhé světové války. Vyhledáváním a následnou lokací potopených plavidel se zabývá zejména nezisková organizace „Lost 52“. Název odkazuje na dvaapadesát ponorek, které se ztratily během války. Cílem organizace, která spolupracuje s předními světovými podmořskými archeology a potápěči, je nalézt místa posledního odpočinku všech plavidel. Organizaci se dosud podařilo lokalizovat šest ponorek.

„Jsme vděční, že nám projekt Lost 52 poskytl příležitost znovu uctít statečnou posádku ponorky,“ připomněl Cox, sám admirál amerického námořnictva ve výslužbě. Zároveň připomněl, že vrak je místem posledního odpočinku námořníků. „Měl by být všemi stranami respektován jako válečný hrob,“ konstatoval ředitel Úřadu pro námořní odkaz a dějiny.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kamikaze dron na záběrech zničil stařičký ruský kanón. Zažil bombardéry USA nad Vietnamem

Tagy:
Japonsko ponorka Filipíny USA torpédoborec Druhá světová válka Námořnictvo Spojených států amerických Luzon USS Harder Naval History & Heritage Command