Kamikaze dron na záběrech zničil stařičký ruský kanón. Zažil bombardéry USA nad Vietnamem

Válka zužitkuje i poněkud archaické zbraně. Ukrajinským obráncům se podařilo zničit ruskou zbraň, která si ještě pamatovala americké bombardéry nad Vietnamem. Automatický protiletadlový kanón S-60 ze sovětské éry se stal obětí ukrajinské 63. mechanizované brigády, která brání frontovou linii v Doněcké oblasti. Ke zničení protiletadlového kanónu použili sebevražedný dron, záběry z útoku se na sítích pochlubilo ukrajinské ministerstvo obrany. Okolnosti natočení videa nelze nezávisle ověřit.

„Z muzea na Ukrajinu a… na vrakoviště. Operátoři dronu z 63. mechanizované brigády zničili ruský protiletadlový kanón S-60, který byl vyvinut koncem 40. let 20. století,“ napsalo stručně ukrajinské ministerstvo obrany v příspěvku na platformě X a zveřejnilo krátké video natočené sebevražednou zbraní jen pár okamžiků před explozí.

V černobílém záznamu z termokamery je vidět, jak se kamikaze dron rychle přibližuje k vozidlu s přimontovaným kanónem S-60. Hned za ochranným plátem se schovává několik ruských vojáků. Následuje několik výbuchů, načež se kamera přepne na širší záběr z jiného dronu, skrze který už je vidět jen sloup kouře.

Ačkoliv AZP S-60 pochází z arzenálu studené války, stále umí na frontě obstojně posloužit. Jde o sovětský jednohlavňový protiletadlový kanón krátkého až středního dosahu ráže 57 mm. Jeho vývoj začal ještě během druhé světové války a do jisté míry se inspiroval slavnými německými „Flaky“. Sověti několik exemplářů ukořistili na východní frontě od ustupujících nacistů.

Od té doby vzniklo hned několik variant a modifikací. Šlo o poměrně oblíbenou zbraň v zemích Varšavské smlouvy, na Blízkém východě i ve vietnamské válce na straně komunistického severu. Postupně roli kanónu převzaly řízené protivzdušné raketové systémy, své uplatnění ale stále nachází po celém světě, ukrajinské bojiště nevyjímaje.

Nutno podotknout, že AZP S-60 používají obě strany. Například ukrajinská 56. motorizovaná brigáda se minulý rok na podzim pochlubila několika fotografiemi, jak střílí z kanónu poblíž Bachmutu. Své místo na bojišti má rovněž „archivní“ kulomet Maxim M1910, pamětník první světové války.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Legendární americká zbraň v akci. Ukrajinec si počkal na okupanty, pak je rozprášil salvou z kulometu.

Tagy: