Unikátní střelnice vznikla přímo v areálu věznice. Cvičí v ní strážní i zásahová jednotka

Střelnice ve vězení

Střelnice ve věznici

Za mřížemi věznice ve Stráži pod Ralskem na Českolipsku vznikla unikátní střelnice. K dispozici ji má Vězeňská služba ČR a cvičí v ní také zásahová jednotka. Podle generálního ředitele služby Simona Michailidise jde o nemodernější střelnici, kterou má aktuálně služba k dispozici.

Nová střelnice za 21 milionů korun vyrostla na místě původní. „Původní střelnice měla otevřené palební postavení a jednu učebnu. Již nevyhovovala bezpečnostním požadavkům na provoz,“ uvedl Michailidis.

Nová střelnice pak bude sloužit hlavně Vězeňské službě k výcviku. Střílet tu ale nebudou pouze nováčci, ale také členové zásahové jednotky, kteří musejí být připraveni na nečekané události, například kdyby chtěl někdo přepadnout eskortu převážející vězně. Pravidelně proto cvičí zásah ve vyostřených podmínkách.

Příslušníci Vězeňské služby musejí být zdatní střelci. „Učí se se služební zbraní zacházet jak v nástupním kurzu, tak potom v průběhu celé své profesní dráhy,“ doplnil Michailidis.

Vězeňská služba doufá, že by nová střelnice mohla nalákat zájemce o práci v jejích řadách. Stále jí totiž chybí stovky zaměstnanců – zhruba 500 strážných a také kolem 200 občanských pracovníků. V Česku funguje 35 věznic s aktuálně zhruba 18 830 odsouzenými či vazebně stíhanými.

Tagy:
střelnice vězení vězeňská služba výcvik Liberecký kraj věznice Česko Českolipsko Stráž pod Ralskem okres Česká Lípa Vězeňská služba České republiky Zásahová jednotka