Upečte si vánočku jako na Hradě
Na facebookovém profilu Pražského hradu se objevilo video s receptem na vánočku. Šéfkuchař Jakub Nesládek, který pro prezidenta Petra Pavla připravuje jídla již deset let, prozradil svou tajnou ingredienci. Díky ní je prý oblíbená vánoční pochoutka vláčnější.
„Pojďte se podívat, jakou na Hradě pečeme vánočku,“ vyzývá ve videu na facebookovém profilu Pražského hradu šéfkuchař Jakub Nesládek, který na Hradě vaří už téměř 10 let.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Poláci brzdí závratnou cenu másla, sáhnou do státních rezerv. Česko to zásadně odmítá
Na „prezidentskou“ vánočku budete potřebovat:
- 500 gramů hladké mouky na kynuté těsto
- 100 gramů cukru krupice
- 80 gramů rozpuštěného másla
- 1 kávová lžička majonézy (vychytávka)
- 2 žloutky
- 1x sáček sušeného droždí
- Špetka soli
- ¼ litru vlažného mléka
- Kůra z jednoho citronu
- 1x vanilkový cukr
- Rozinky namočené v rumu
- Sekané mandle
- Na potření: jedno vajíčko a mandlové lupínky
„Těsto hněťte asi 10 minut, potom ho nechte kynout zhruba 40 minut na teplém místě, dokud nenabude. Po zapletení nechte ještě chvilku odpočinout, potřete vajíčkem a posypte mandlemi. Pletenec můžete zpevnit špejlemi. Pečte 20 až 25 minut na 160 stupňů, dokud vánočka nebude krásně zlatá,“ stojí v receptu. Díky majonéze bude podle Nesládka vánočka vláčnější.
MOHLO VÁM UNIKNOUT: V Polsku měli během neděle výjimečně otevřeno. Vyplatí se skoro vše, lákají Češi na nákupy