Úprk z Chersonu. Rusové vykradli onkologii a odvezli i dětský vláček, zlobí se místní

Ruští vojáci v Chersonu, (20. května 2022)

Situace v Chersonu očima reportéra CNN Prima NEWS

Zprávy o tom, že okupační vojska v dosud okupovaném Chersonu berou, co se dá, kolují internetem už dlouho. Začátkem týdne přibylo na sociální síti Twitter video, na kterém se snaží z města odvést i dětský vláček.

Na záběrech je vidět, jak je dětská lokomotiva a k ní připojený vagón v doprovodu dvou bílých dodávek odvážena neznámo kam. Video zveřejnil poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko. „Rusové evakuovali (ukradli) dětský vlak z Chersonu. Na pračky už jsme zvyklí, ale oni to posunuli na další úroveň,“ komentoval úředník.

Rusové jsou obviňováni i z toho, že v katedrále svaté Kateřiny v Chersonu sebrali i ostatky Grigorije Potěmkina, ruského knížete, který žil v 18. století

Podle ukrajinského novináře Ivana Antypenka, který je po celou dobu okupace přítomný ve městě, okupanti odvezli „pomníky, sanitky, hasičská vozidla i majetek bank a nemocnic“.

Rozčarován posledními informacemi z Chersonu je ukrajinský poslanec Mykyta Poturaev. „Začali tím, že kradli kombajny a další zemědělskou techniku, teď vzali vybavení z onkologického centra. Je to lidské chování? Ne, je to barbarské chování. I divoši jsou civilizovanější,“ prohlásil podle britského deníku Daily Mail Poturaev.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu ve středu nařídil stažení ruských vojsk z pravého břehu Dněpru v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny. „Zahajte stahování vojsk a přijměte veškerá opatření k zajištění bezpečné přepravy vojáků, zbraní i techniky za řeku Dněpr,“ řekl veliteli ruských invazních sil na Ukrajině Sergeji Surovikinovi poté, co si od něj vyslechl hlášení.

V pátek se na sociálních sítích začaly množit fotografie a videa, na nichž jsou vidět ukrajinské vlajky vlající nad Chersonem. Je však pravděpodobné, že se ve městě ještě nachází mnoho ruských vojáků.

Tagy: