Slyšeli jsme poplachy. Obytný dům pak po ruském úderu přestal existovat, popisuje Kaizr

Reportér CNN Prima NEWS popsal následky ruského raketového útoku v Mykolajivu. (11. listopadu 2022)

Reportér CNN Prima NEWS popsal, jak se chodí mezi minami

Nejméně sedm lidí přišlo o život a několik dalších utrpělo zranění poté, co pětipodlažní obytný dům v ukrajinském Mykolajivu zasáhla v noci na pátek ruská raketa. Informovaly o tom ukrajinské úřady. Přímo na místo dorazil také reportér CNN Prima NEWS Patrik Kaizr.

„Slyšeli jsme v noci tři letecké poplachy. Ten nejhorší přišel ve tři hodiny ráno. Ruská raketa zasáhla obytný dům. Jeho část de facto přestala úplně existovat. Pod troskami domu podle všeho zahynulo sedm lidí. Na místě jsou hasiči, příslušníci dalších záchranných složek i armáda. Snaží se odklidit zbylé sutiny,“ uvedl Kaizr přímo z místa.

Ze záběrů, které pořídila kamera CNN Prima NEWS, je patrné, že je budova fatálně poškozená. „Ukrajinské velení vzdušných sil už včera varovalo, že po stažení ruských vojsk z Chersonu přijde stoprocentně ruská odpověď. Podle Ukrajinců se Rusové nyní snaží dát dohromady zbytek svých raket a podniknout další mohutný útok na celé ukrajinské území. Lze předpokládat, že údery budou směřovat znovu na Mykolajiv, ale i na Kyjev či Záporoží,“ doplnil reportér CNN Prima NEWS.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil ruský útok v Mykolajivu za „cynickou odpověď teroristického státu na ukrajinské úspěchy na frontě“. Na jihu země se totiž ruské síly pod tlakem ukrajinské protiofenzivy stáhly z Chersonu, který leží jen zhruba 50 kilometrů jihovýchodně od Mykolajivu.

Bitva o Cherson začala hned v první den ruské invaze, tedy 24. února, a po šesti dnech skončila ruským vítězstvím. Cherson tak byl prvním a dlouhou dobu také jediným velkým ukrajinským městem, které okupanti dobyli. Nyní už nad Chersonem opět vlaje žlutomodrá vlajka. V pátek ji podle všeho v centru města vyvěsili ukrajinští partyzáni.

Tagy:
válka raketa budova Ukrajina dům bombardování Patrik Kaizr civilisté Rusko Kyjev Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Mykolajiv Cherson Záporoží ostřelování