Úřady nevydaly Navalného tělo: Jeho matku nepustili do márnice. Zabil ho Putin, řekla vdova

Pietní místo za Alexeje Navalného v Petrohadu (16. 2. 2024)

Osud těla Alexeje Navalného

Matku Alexeje Navalného a jeho advokáty v pondělí nepustili do márnice v Salechardu na severu Ruska, kde patrně je tělo tohoto opozičního představitele. Podle webu Meduza to uvedla Navalného mluvčí Kira Jarmyšová. Ruské úřady kromě toho podle mluvčí matce i právním zástupcům sdělily, že příčina smrti Navalného se dál vyšetřuje. Vdova po ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném v pondělí obvinila z manželovy smrti ruského prezidenta Vladimira Putina. Přislíbila také, že brzy společně s manželovými spolupracovníky promluví o konkrétní příčině, proč se ho šéf Kremlu rozhodl odstranit.

„Brzy ráno Alexejova matka a advokáti přijeli k márnici. Dovnitř je nepouštějí. Jednoho z advokátů doslova vystrčili. Na otázku, zda tam je Alexejovo tělo, pracovníci neodpovídají,“ uvedla Jarmyšová na síti X.

ČTĚTE TAKÉ: Našly se ostatky Navalného. Tělo plné modřin rozdmýchalo domněnky o nařízené vraždě

Vyšetřovací výbor, který plní roli kriminální ústředny, kromě toho Navalného blízkým oznámil, že vyšetřování okolností jeho smrti bylo prodlouženo. „Jak dlouho to ještě bude trvat, není známo. Příčina smrti je stejně jako dříve ‚nezjištěna'. Lžou, natahují čas a ani to neskrývají,“ napsala Jarmyšová.

Vdova po Navalném Julija uvedla ve videovzkazu, že chce pokračovat v práci svého muže a bojovat za svobodné Rusko. „Jedině tak a nijak jinak se nemyslitelná oběť, kterou přinesl, nestane zbytečnou. Nebojím se a vy se také nebojte,“ zdůraznila. Putin Navalného podle jejích slov zabil, protože „ho nedokázal zlomit“.

Ruské úřady podle ní nyní skrývají tělo jejího manžela. Obvinila je, že čekají na to, až z jeho těla vyprchají stopy nervově paralytické látky novičok. Prohlásila také, že ví, proč nechal Putin Navalného zabít. „Víme, proč konkrétně Putin Alexeje před třemi dny zabil. Brzy vám o tom řekneme,“ sdělila Navalná.

Navalnyj byl roky hlavní tváří ruské opozice a hlasitě kritizoval režim prezidenta Vladimira Putina především za korupci. Od roku 2021 byl ve vězení. V pátek vězeňská služba uvedla, že 47letému politikovi se po procházce ve vězeňské kolonii za polárním kruhem udělalo špatně, ztratil vědomí a nepodařilo se ho oživit. Ruská opozice i řada západních představitelů přičítá vinu za Navalného úmrtí ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Zprávy o Navalného úmrtí jsou opředeny mnoha nejasnostmi. Opoziční list Novaja gazeta s odvoláním na nejmenovaného pracovníka záchranářů napsal, že na Navalného těle byly modřiny, které mu během záchvatu mohly způsobit pouta. „Člověk sebou škube v záchvatu, snaží se ho držet, ale pouta jsou velmi pevná, a tak vznikají podlitiny,“ popsal záchranář. Uvedl také, že Navalnyj měl modřinu na hrudníku, která může vzniknout v souvislosti s masáží srdce.

Navalnyj mohl tedy mít zástavu srdce, vyvodil opoziční list s tím, že ale nejsou žádné zprávy o jejích možných příčinách. List nicméně připomněl, že v roce 2020 byl tento známý kritik Kremlu podle západních expertů otráven bojovou látkou ze skupiny novičok. Takovéto látky v organismu zvyšují přítomnost neuropřenašeče acetylcholinu, což má vliv na řadu faktorů včetně fungování srdce, uvedl dříve v souvislosti s Navalného otravou lékař a odborník na intenzivní medicínu Michail Fremderman.

Podezření také vzbuzuje rychlost, s jakou po pátečním oznámení o Navalného smrti vězeňská služba přišla s prohlášením, které působilo jako dopředu připravené, nebo s jakou mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov předstoupil s komentářem před média, podotkl britský deník The Times. „Toto rychlé načasování může znamenat jenom jednu věc. Všechno bylo plánováno dopředu a zkoordinováno,“ uvedla lidskoprávní organizace Gulagu.net.

Podle spoluvězně zemřel už předchozí den

Od jednoho z Navalného spoluvězňů Novaja gazeta zjistila, že se vězni o opozičníkově smrti dozvěděli v pátek už v deset hodin dopoledne místního času. Navalného smrt byla ale oficiálně oznámena až po druhé hodině místního času.

Nezvyklého dění v trestaneckém zařízení si však tento nejmenovaný vězeň všiml už večer předchozího dne. Správa zařízení podle něj zesílila ochranu a večer a během noci do areálu třikrát přijížděla jakási auta. Naopak následující den ráno žádné sanitky podle něj nepřijížděly a objevily se až poté, co se vězni dozvěděli o Navalného úmrtí. „Proto si myslím, že Navalnyj zemřel mnohem dřív než v ten čas, který řekli. Nejspíš ještě předchozí den večer,“ uvedl tento zdroj opozičního listu.

Tagy:
Vladimir Putin smrt Rusko Alexej Anatoljevič Navalnyj Kira Jarmyšová Julija Borisovna Navalná