USA, Katar a Egypt vyzvaly Izrael a Hamás k uzavření příměří. Netanjahu promluví v Kongresu

Spojené státy, Katar a Egypt dnes ve společném prohlášení vyzvaly Izrael a radikální palestinské hnutí Hamás k dokončení dohody o příměří, která by přinesla konec bojů v Pásmu Gazy a propuštění rukojmích. Návrh zveřejněný médii podle těchto tří států, které zprostředkovávají jednání mezi válčícími stranami, spojuje požadavky všech stran. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes oznámil, že přijal pozvání promluvit k oběma komorám amerického Kongresu.

Americký prezident Joe Biden v pátek večer oznámil, že izraelští vyjednavači předali Hamásu nový návrh komplexní třífázové dohody o příměří. Netanjahu podmínil příměří zničením vojenské vládní kapacity Hamásu.

DÁLE ČTĚTE: Írán se chce mstít arabské zemi, která pomohla Izraeli. Bouří se i její vlastní občané

„Katar, Spojené státy a Egypt společně vyzývají Hamás a Izrael k dokončení dohody ztělesňující zásady nastíněné 31. května prezidentem Bidenem,“ cituje server Times of Israel prohlášení. „Tyto zásady spojily požadavky všech stran v dohodu, která slouží mnoha zájmům a přinese okamžitou úlevu jak dlouho trpícím obyvatelům Pásma Gazy, tak i dlouho trpícím rukojmím a jejich rodinám. Tato dohoda nabízí plán pro trvalé příměří a ukončení krize, píše se v prohlášení.

Krajně pravicový ministr Itamar Ben Gvir dnes pohrozil, že pokud Netanjahu ukončí boje v Pásmu Gazy, aniž by byl Hamás zničen, tak svrhne vládu, píše Reuters. Lídr izraelské opozice Jair Lapid naopak Netanjahua vyzval, aby Bidenovu výzvu přijal a nabídl mu podporu právě pro případ rozkolu s krajní pravicí.

Netanjahu obdržel oficiální pozvání k vystoupení na společném zasedání Kongresu. Vydal prohlášení, že je „nadšený z výsady prezentovat před zástupci amerického lidu a celého světa pravdu o naší spravedlivé válce proti těm, kteří nás chtějí zabít“. Prohlášení premiérovy kanceláře zdůrazňuje, že jako první státník vystoupí na společném zasedání Kongresu již počtvrté.

Válka v Pásmu Gazy začala 7. října teroristickým útokem vládnoucího hnutí Hamás a jeho spojenců na Izrael, při němž palestinští ozbrojenci zabili na 1 200 lidí a asi 250 osob unesli. Při dosud jediném krátkém klidu zbraní na konci listopadu byla propuštěna více než stovka rukojmích výměnou za palestinské vězně. Izraelská odveta podle dnešního prohlášení ministerstva zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaného Hamásem připravila o život 36 379 Palestinců. Tisíce těl podle ministerstva zřejmě stále zůstávají pod troskami.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hamás zahájil „rozsáhlý úder na Izrael.“ Na místě jsou zranění, sirény zněly i hlavním městem

Tagy:
Izrael Egypt Hamás USA Kongres Spojených států amerických