CNN: Křik, krev a modlitby. Příbuzní žen zajatých Hamásem zveřejnili záběry z únosu

Izrael objevil v Pásmu Gazy údajně největší tunel vybudovaný Hamásem

Hamás unesl i mladé izraelské vojačky

Rodiny mladých vojaček, které byly zajaty Hamásem 7. října loňského roku, zveřejnily dosud utajované video, které zachycuje samotný moment únosu. Záběry ukazují zakrvácené a vystrašené dívky a praktiky teroristů. Rodiny zajatců chtějí pomocí videa zatlačit na izraelskou vládu, uvádí CNN.

Nové děsivé video zachycující izraelské vojačky, které byly ráno 7. října zajaty na základně Nachal Oz u hranic s Gazou, odhaluje násilnou povahu jejich únosu a brutalitu, kterou zažily ze strany Hamásu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Norsko uzná Palestinu jako stát, následovat mají Španělsko a Irsko. Nemá to smysl, řekl Fiala

Video, které získala CNN, bylo již dříve zveřejněno Hamásem, poté bylo upraveno izraelskou armádou a později zveřejněno pro rodiny rukojmích.

Je na něm vidět několik vojaček Izraelských obranných sil, všechny sloužily jako pozorovatelky na hranicích. Jejich obličeje jsou zkrvavené a pohmožděné, ruce mají spoutané, jak jsou tlačeny ke zdi.

„Naši bratři zemřeli kvůli vám. Všechny vás postřílíme,“ řve na videu jeden z teroristů.

Příslušníci Hamásu jsou v přesile. V chaotické scéně je slyšet, jak křičí. A jak se modlí a vyslýchají zajatkyně. Pět ze sedmi žen, které jsou na videu vidět, je v současné době pravděpodobně stále drženo v zajetí Hamásu, a to 229 dní poté, co padly do zajetí.

Politici se o video nezajímali

Krátce po zveřejnění videa CNN hovořila s matkou jedné ze zajatých vojaček.

„Byla součástí programu pro mládež propagující mír. V Kalifornii se setkala s různými mladými lidmi z Izraele, ale i s Palestinci a americkými Židy,“ řekla Ajelet Levy Šakarová.

Na ironii, že rukojmí často bojovali za práva Palestinců, upozornil i web Jerusalem Post. Rodiny vojaček souhlasily se zveřejněním videa především kvůli své frustraci – chtějí zatlačit na izraelskou vládu, aby urychleně dostala zbývající rukojmí domů.

„Znovu a znovu cítíme, že jednání z různých důvodů neprobíhají. Svůj podíl na tom má samozřejmě i Hamás. Ale nemůže to být vedlejší linka. Myslím, že jsme se nad tím trápili, jestli to má být zveřejněno. Někteří členové rodin se na to doposud ani nedívali. Myslím, že by se to mělo ukázat občanům, aby zmobilizovali naši vládu, aby tomu dala nejvyšší prioritu a přivedla je všechny domů,“ uvedla Šakarová.

Už teď ale ví, že k tomu povede složitá cesta. Někteří zákonodárci prý totiž nejevili o nové záběry zájem.

„Ministři a členové vlády byli požádáni, aby se na své schůzi podívali na verzi tohoto videa, a někteří z nich to odmítli a řekli, že chtějí v noci dobře spát a nechtějí se na to teď dívat. Taková je reakce, i když je to jejich povinnost dívat se na každý materiál ze 7. října. Je to jejich práce, aby se mohli správně rozhodnout. Proto jsme cítili, že to musíme zveřejnit. Aby to viděli naši občané a aby to viděl celý svět,“ uzavřela matka zajaté dívky.

VIDEO: Zločiny Hamásu i Izraele

Tagy: