Policisté v USA ubili řidiče. Záběry ukazující brutální zákrok pobouřily Bidena i veřejnost

Úřady amerického města Memphis zveřejnily obrazový materiál zachycující brutální zásah policistů ze 7. ledna, v jehož důsledku zemřel černošský řidič Tyre Nichols. Prokuratura tento týden v souvislosti s tímto případem obvinila z vraždy a dalších trestných činů pět policistů, kteří jsou všichni černé pleti. V reakci na publikované záběry se v několika amerických městech demonstrovalo proti policejní brutalitě.

Na jednom ze zveřejněných videí policisté Nicholse vytahují z automobilu. „Nic jsem neudělal,“ křičí. Policisté ho srazí na zem a do obličeje mu nastříkají pepřový sprej. Nicholsovi se však podaří osvobodit, dává se na útěk a policisté ho pronásledují. Další video ukazuje, jak policisté Nicholse po jeho opětovném chycení bijí, napsala agentura Reuters.

Nichols zemřel tři dny po zákroku v nemocnici. Americký prezident Joe Biden vyjádřil rozhořčení z „děsivého videozáznamu bití, které vedlo ke smrti Tyrea Nicholse“. Dodal, že Nicholsova rodina si zaslouží rychlé, úplné a transparentní vyšetření tohoto případu.

CNN zveřejnila vlastní analýzu, ve které shrnuje několik důležitých momentů či poznatků ze zveřejněných videí. Na některých záběrech je například slyšet, jak policisté Nicholsovi vulgárně vyhrožují. „Vymlátím z tebe tvoji zkur**nou duši,“ říká například jeden ze zasahujících strážců zákona Nicholsovi, který právě v tomto okamžiku leží na zemi a neklade odpor.

Z dalšího videa, tentokrát z průmyslové kamery z blízké budovy, je pak vidět, že Nichols schytal několik dalších ran, ačkoliv se viditelně nevzpouzel, ani policisty nijak neprovokoval. Dalším poznatkem je fakt, že se mladému černochovi dostalo po zbití první pomoci až za více než dvě desítky minut. Podle kamer dorazili záchranáři na místo sice už deset minu po incidentu, ale k samotnému Nicholsovi se dostanou až 23 minut po samotném zásahu.

CNN také uvádí, že žádný ze zasahujících policistů nebyl s to své kolegy zastavit či uklidnit, aby se při zásahu mírnili. „Žádný z policistů nebyl ochoten zasáhnout a říct ostatním ‚stop‘,“ komentoval pro CNN bývalý policista Darrin Porcher.

Zásah policistů odsoudil i Biden

V reakci na zveřejnění záběrů se v noci na sobotu demonstrovalo v nejméně devíti amerických městech, informuje stanice Sky. V Memphisu se shromáždilo zhruba 200 lidí, kteří zablokovali jeden z mostů do centra města. Při demonstraci v New Yorku zadržela policie tři lidi, dva z nich kvůli útoku na policejní auto a policistu. Protest byl jinak převážně poklidný, informovala stanice CNN.

„Video mě velmi znepokojilo, je zneklidňující. Vždyť zabili člověka, jako jsem já,“ řekl jeden z demonstrantů stanici Sky. Další účastnice protestů označila záběry za „srdcervoucí“. Řada obyvatel Memphisu stanici NBC řekla, že je záběry tolik nepřekvapily, protože ve městě jsou tvrdé zákroky policie proti lidem s černou pletí dost časté. „Někteří z těchto policistů se schovávají za svým odznakem a zapomínají, odkud pochází,“ komentoval pro stanici NBC skutečnost, že zadržení policisté jsou rovněž černoši, vládní úředník Wiliam Jones.

Biden již dříve vyzval, aby případné protesty proti zákroku měly poklidný průběh. Podle televizních záběrů se v Memphisu v době zveřejnění videí ze zákroku shromáždila velká skupina protestujících, píše Reuters. Chování policistů kritizovali také představitelé samospráv, například starosta New Yorku a bývalý černošský policista Eric Adams či představitelé některých policejních odborů.

Tagy: