Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) se v USA chystá zakázat používání červeného barviva E 127 v potravinách, nápojích a některých lécích. Nařízení začne platit za dva roky, do prášků se toto barvivo nebude moci přidávat od roku 2028, napsal web ABC. V EU se smí používat pouze jako přísada do koktejlových a kandovaných třešní.
Agentura ve středu podle ABC uvedla, že v reakci na petici zdravotnických skupin a aktivistů z roku 2022 mění své předpisy týkající se přídatných látek. Z tohoto důvodu zakazuje používání takzvané FD&C červeně č. 3 neboli barviva E 127 v potravinářských výrobcích, nápojích a lécích pro vnitřní užití.
DÁLE ČTĚTE: Pozor na „přiživování“ rakoviny: Studie uvádí, co ve stravě nádory, ale i záněty ovlivňuje
Nejméně dvě studie podle ABC prokázaly, že vysoké hladiny potravinářského barviva stojí za rakovinou u myší. I když se však spojitost mezi E 127 a rakovinou neprokázala ve studiích na jiných zvířatech a ani u lidí, nařízení FDA zakazují používat barvivo, u kterého se zjistilo, že způsobuje rakovinu.
Výrobci potravin budou muset změnit složení svých výrobků a od přidávání barviva upustit od roku 2027, výrobci léků pak od roku 2028.
„Bezpečnost potravin je pro americké cukrářské společnosti prioritou číslo jedna. Budeme i nadále sledovat a dodržovat pokyny a bezpečnostní normy FDA,“ uvedla v prohlášení americká Národní asociace cukrářů.
Minulý měsíc se americký Senát dotazoval představitele FDA Roberta Califfa, proč už nebylo barvivo zakázáno. Califf odpověděl, že agentura nemá prostředky na to, aby produkty s touto látkou po uvedení na trh dokázala sledovat. FDA také čekala na nezvratné vědecké důkazy, které by obstály u případných soudních slyšení, dodal.
FDA zmiňované červené barvivo poprvé schválila v roce 1969 a od té doby bylo podle agentury „několikrát přezkoumáno“. Agentura naopak v roce 1990 zakázala používání této látky v kosmetice.
Namísto E 127 se ve Spojených státech bude dále používat karmínová červeň Allura AC (červeň č. 40), u které nicméně studie také prokázaly, že u zvířat způsobuje rakovinu, podotkla ABC.
Erythrosin, který je znám také jako FD&C červeň č. 3 či E 127, je syntetické potravinářské barvivo, které dodává potravinám a nápojům třešňově červenou barvu. Používá se především při výrobě cukrovinek, dortů, cupcaků (zdobených košíčků), sušenek, mražených dezertů či cukrových polev.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zkontrolujte znaménka, nabádají po létě odborníci. Připomněli prevenci i na co si dát pozor