Zkontrolujte znaménka, nabádají po létě odborníci. Připomněli prevenci i na co si dát pozor

Po prosluněném létě přichází na řadu prevence, alespoň pokud se jedná o kontrolu znamének. Rakovina kůže, konkrétně melanom, je jednou z nejagresivnějších forem nádorového onemocnění a v Česku mu ročně podlehne více než 400 lidí. Ačkoliv je většina znamének na těle neškodná, některá z nich mohou představovat riziko, pokud dojde k jejich změnám. Jak často se kontrolovat, na co si dát pozor a kdy vyhledat lékaře?

Rakovina kůže se během života dotkne každého třetího člověka a zhoubný melanom je sedmým nejčastějším nádorovým onemocněním u nás. Melanom, nejagresivnější forma rakoviny kůže, vzniká často z již existujícího znaménka, které se začne měnit. Právě proto je jejich pravidelná kontrola zcela zásadní.

ČTĚTE TAKÉ: Jak správně zapíjet léky? Škodí čaj i džusy. Pozor na množství vody, vše ovlivňuje účinnost

„Kontrolu znamének by lidé neměli podceňovat. Po létě jejich vyšetření dává největší smysl, protože kůže je v červenci a srpnu vystavena silnějšímu UV záření. To může vést nejenom ke spálení pokožky, předčasným vráskám nebo pigmentovým skvrnám, ale i ke vzniku kožních nádorů,“ popsala Monika Arenbergerová, předsedkyně Společnosti korektivní a estetické dermatologie ČLS JEP.

Dívejte se i pod nehty

Dermatologové doporučují provádět samovyšetření znamének alespoň jednou měsíčně, zejména pokud mají lidé světlou pokožku, mnoho pih nebo pokud se v rodině vyskytla rakovina kůže. Před zrcadlem by si měli prohlédnout celé tělo, včetně míst, která nejsou běžně na očích, jako jsou záda, pokožka hlavy, chodidla či pod nehty.

Znaménka by měla být symetrická, s rovnými okraji a jednotnou barvou. „Jestliže znaménko ztmavne, vyvýší se nad povrch kůže nebo zvětší svůj průměr, je to signál, že by ho měl zkontrolovat kožní lékař,“ zdůraznila odbornice.

„Důležité je, aby se znaménko neměnilo v čase. Pokud uvidíte, že se například bledá piha nebo znaménko, které máte celý život, nějak změnilo, je namístě návštěva dermatologa,“ podotkla v dokumentu, jenž má redakce k dispozici, doktorka Natália Havlíček.

Lékaři nejčastěji zhoubný melanom – který sice představuje zhruba 10 procent všech zhoubných kožních nádorů, je ale zodpovědný až za 75 procent případů úmrtí, jež s kožními nádory souvisí – objeví u lidí kolem 59 let věku. Mezi nejohroženější skupiny však podle Arenbergerové patří ženy do 35 let, které se hodně opalují na slunci i v soláriu, a muži kolem padesátky – málo se mažou ochrannými krémy s SPF a podceňují pravidelné prohlídky.

Rychlý a bezbolestný zákrok

Pokud dermatolog při vyšetření zjistí, že některé znaménko vykazuje atypické změny, může doporučit jeho odstranění. Znaménka se odstraňují nejen z estetických důvodů, ale především jako preventivní opatření proti rozvoji melanomu.

Zákrok obvykle probíhá rychle a bezbolestně, nejčastěji pod lokální anestezií. Existují různé metody odstranění znamének, včetně chirurgického vyříznutí či laserového zákroku. Volba metody závisí na velikosti, umístění a povaze znaménka.

„K dermatologovi by měli chodit každoročně lidé po 35. roce věku. Pokud má však někdo mladší více než 50 znamének nebo světlejší kůži, měl by kožního lékaře pravidelně navštěvovat také. Laik totiž nepozná, která znaménka jsou riziková,“ podotkla Arenbergerová.

Po odstranění znaménka je důležité pečovat o ránu podle pokynů lékaře, aby se předešlo infekci a minimalizovalo riziko vzniku jizev. Kůže je navíc v místě zákroku citlivá a vyžaduje zvláštní péči.

Prvním krokem je udržení rány čisté a suché. Pravidelná dezinfekce a výměna obvazu jsou – jak zdůrazňují odborníci – nezbytné, aby se zabránilo vniknutí bakterií a vzniku infekce. Je také důležité chránit místo před slunečním zářením, které může zpomalit hojení a zvýšit riziko pigmentace, ideálním obdobím pro odstranění znamének je proto právě podzim nebo zima.

Pro urychlení hojení a minimalizaci vzniku jizev je vhodné používat speciální přípravky na hojení ran. Lékařka Lenka Vášová zmiňuje například gel L-Mesitran SOFT, který je na přírodní bázi a obsahuje 40 procent lékařského medu. Právě přípravky obsahující medicínský med – vedle zmiňovaného gelu například Activon Tube či Vivamel – odborníci doporučují nejčastěji.

Pomoc nabízejí i pojišťovny

Ačkoliv odstranění znaménka může snížit riziko vzniku rakoviny kůže, je důležité nadále pečlivě sledovat svou pokožku. Lidé by neměli zapomínat na zmiňované pravidelné kontroly u dermatologa, ideálně jednou ročně, zvláště pokud mají zvýšené riziko vzniku melanomu.

ČTĚTE TAKÉ: Co člověk stihne za 11 minut denně? Prodloužit si život, uvádí studie. Odbornice přidala rady

Prevence zahrnuje také ochranu pokožky před slunečním zářením – a to během všech ročních období, používání opalovacích krémů s vysokým faktorem a nošení ochranného oděvu.

Odborníci zdůrazňují, že dodržování preventivních opatření a správná péče o kůži po odstranění znaménka pomohou lidem udržet zdravou pokožku a minimalizovat riziko komplikací.

Navíc, na úhradu preventivního vyšetření znamének mohou lidé často využít fondy prevence, které nabízí zdravotní pojišťovny. Příspěvek se pohybuje mezi 400 až 2 000 korunami. Jejich přehled u jednotlivých pojišťoven naleznete zde.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Muž z Karlovarska porazil rakovinu, teď bojuje s úřady. Odmítají poskytnout finanční pomoc

Tagy: