USA zavedly restrikce na dodávky pro čínskou SMIC, jejich akcie tím klesly o osm procent

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa zavedla restrikce na dodávky některých zařízení pro největšího čínského výrobce čipů Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC). Dospěla totiž k závěru, že existuje „nepřijatelné riziko“, že tyto dodávky budou využity k vojenským účelům.

O zavedení restrikcí informovala o víkendu agentura Reuters s odvoláním na dopis amerického ministerstva obchodu. Akcie čínské firmy dnes na hongkongské burze klesly až o téměř osm procent a dostaly se na nejnižší úroveň od května.

Americké podniky podle dopisu budou pro dodávky některých zařízení pro firmu SMIC muset žádat o individuální exportní licence. Společnosti SMIC tak hrozí odstřihnutí od zařízení, která potřebuje k výrobě čipů. Firma se stala dalším velkým čínských technologickým podnikem, který čelí restrikcím ze strany USA, upozornila agentura Reuters.

Společnost SMIC uvedla, že o restrikcích zatím nebyla oficiálně informována. Dodala, že nemá žádné vztahy s čínskou armádou. „SMIC znovu opakuje, že vyrábí polovodiče a poskytuje služby pouze pro civilní a komerční uživatele,“ uvedla firma.

SMIC od amerických firem získává klíčová zařízení k výrobě čipů. Výzkumná společnost Jefferies odhaduje, že americké podniky tvoří zhruba polovinu dodavatelů SMIC. Ta navzdory státní podpoře dál zaostává za tchajwanským konkurentem Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) z hlediska objemu výroby i z hlediska technologií.

Tagy:
společnost výroba restrikce výrobce USA Čína Donald Trump SMIC čipy Semiconductor Manufacturing International Corporation TSMC