Zneužívané dívky z Blanska se zastal Ústavní soud. Má větší šanci získat odškodnění od otčíma

Ústavní soud se zastal oběti sexuálního zneužívání. (Ilustrační foto)

Ústavní soud se zastal dětské oběti sexuálního zneužívání

Ústavní soud ve svém středečním rozhodnutí zjednodušil cestu k finanční náhradě dnes dvanáctileté dívky z Blanska, kterou sexuálně zneužíval otčím. Zneužívanou dívenku původně soudy odkázaly na civilní řízení. Poškozená by tak musela znovu podstoupit všechny výslechy.

Podle soudce zpravodaje Tomáše Langáška je důležité ochránit oběti před opětovným absolvováním nepříjemných výslechů a popisováním traumatických zážitků v rámci civilních řízení. O výši odškodnění pro zneužívanou dívku by měl v následujících týdnech rozhodnout Okresní soud v Blansku.

ČTĚTE DÁLE: Chystaný bič na sexuální predátory ohrožující děti se zasekl. Blažek se bojí omylů i ústavy

Otčím za pohlavní zneužití a ohrožování výchovy dítěte dostal loni u soudu trest tři roky odnětí svobody s podmíněným odkladem na čtyři roky. Zároveň mu byla nařízena sexuologická léčba. Zmocněnec zneužívané dívky několikrát po soudech marně žádal pro oběť finanční satisfakci ve výši 200 tisíc korun. Zastání našla až u Ústavního soudu.

„V případě se jednalo o dlouhodobé a opakované zneužívání nezletilé dívky druhem její matky, respektive otčímem,“ popsal zmocněnec Marcel Jurčaga. Muž dívku zneužíval v době, kdy jí bylo mezi sedmi a deseti lety. Například ji pod záminkou bolestí břicha přiměl, aby mu hladila penis.

Podle odborníků jsou děti nejčastěji sexuálně zneužívány někým, koho dobře znají – rodinným příslušníkem či vedoucími zájmových kroužků. Pokud jsou pachatelé rodiče nebo prarodiče, svěřování se s traumatem bývá ještě těžší.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Slova o zabíjení gayů? V Clashi nepřijatelné, říká Le Sy. Nenávistný zápasník dostal stopku

Tagy:
pedofilie soud oběť pedofil napadení soudní proces soudnictví ústavní soud trestná činnost Blansko Tomáš Langášek trestná činnost, právo a spravedlnost sexuální trestné činy