Tempel musí být okamžitě propuštěn. Ústavní soud se zastal odsouzeného vraha

Robert Tempel

Tempel by se měl dostat na svobodu

Ústavní soud (ÚS) v úterý vyhověl stížnosti Roberta Tempela, jenž po zrušení doživotí za dvojnásobnou vraždu na Sokolovsku zůstával ve vězení kvůli dřívějšímu trestu. Okresní soud v Sokolově by měl dát bezodkladně pokyn k propuštění Tempela na svobodu, starší tresty si již odpykal, plyne z nálezu ústavních soudců. Další držení ve výkonu trestu je neústavní, zdůraznil soudce Jaroslav Fenyk.

Soudce očekává, že by se Tempel mohl dostat na svobodu už v úterý. Nález Ústavního soudu dostane do datové schránky sokolovský soud i Vězeňská služba, od nichž Fenyk očekává neprodlenou reakci.

Tempel si v roce 1996 vyslechl trest 5,5 roku vězení. Dostal se podmínečně na svobodu. V podmínce se však dopustil loupeže, a tak justice rozhodla, že vykoná zbytek trestu, tedy 457 dní, a také dalších 13,5 roku právě za loupeže. Následně dostal souhrnný doživotní trest vězení za dvojnásobnou vraždu v roce 2001, jejíž spáchání popíral.

Po zásazích Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku a českého ÚS byl Tempel nedávno zproštěn obžaloby z vraždy pro nedostatek důkazů. Vězeňská služba mu však přikázala odpykat si zbývajících 457 dní z původního trestu, na svobodu se tak zatím vůbec nedostal.

Tempel se obrátil na Okresní soud v Sokolově s návrhem, aby rozhodnutí Vězeňské služby zrušil, případně aby odložil výkon zbytku trestu, než se rozhodne o jeho promlčení nebo o započítání odpykaných let ze zrušeného doživotí. Okresní soud mu nevyhověl, nyní bude vázán nálezem ÚS.„Dosud vykonaná část trestu doživotního v sobě kompenzuje i ty ostatní tresty, které mu byly dříve uloženy,“ řekl Fenyk.

Dvojnásobná vražda, za niž byl Tempel potrestán, se stala na lesním parkovišti u Hruškové na Sokolovsku. Tempel tam podle zrušeného rozsudku předal své oběti 400 000 korun za auto, které si údajně chtěl koupit. Následně prý muže zastřelil a zasáhl podle obžaloby i druhého muže, poté jej měl bít do hlavy železnou tyčí s kusem betonu a montážním klíčem. Obě těla podle názoru obžaloby následující den zakopal na Chebsku.

Tempel se hájil tím, že vraždu nespáchal on, ale člověk přezdívaný Biftek, který byl také na místě činu a jenž později v kauze vystupoval jako klíčový svědek. Podle Tempela šlo v případu o drogy a splacení dluhu. Byl to právě klíčový svědek, kdo dovedl policii na místo, kde byli zakopáni mrtví mladíci.

Tagy:
vražda trest vězení Sokolov věznice krimi Ústavní soud soudce Evropský soud pro lidská práva Štrasburk ústavní soud Robert Tempel Datová schránka okres Sokolov Vězeňská služba České republiky Jaroslav Fenyk