Ústecký hejtman přišel o řidičák. Schiller jel v obci více než stovkou, nyní si platí šoféra

Hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO) přišel o řidičský průkaz kvůli jízdě ve vysoké rychlosti v obci. Kolik přesně vesnicí jel, si prý nepamatuje. Schiller kandiduje v podzimních volbách do Senátu na Teplicku. Podle informací webu Seznam Zprávy jel na začátku června v Podsedicích na Litoměřicku rychlostí 108 kilometrů v hodině místo povolených 50 kilometrů za hodinu.

Hejtman Seznam Zprávám přiznal, že jel rychle. Řekl, že o řidičský průkaz přišel na půl roku a že si platí vlastního řidiče. Policie webu sdělila, že jízdu rychlostí 108 kilometrů za hodinu v daném místě a době evidují.

ČTĚTE DÁLE: Schillerová dopálila Stanjuru výrokem o mzdách. Ministr ji osočil z používání „kulometů lží“

Bývalý poslanec Schiller je hejtmanem od roku 2020, mandát neobhajuje, do čela kandidátky zvolilo ANO krajského radního a tehdejšího primátora Chomutova Marka Hrabáče. Toho však policie nedávno obvinila v kauze machinací s veřejnými zakázkami. Hrozí mu až 12 let vězení. ANO proto Hrabáče vyškrtlo z kandidátky a novým lídrem se stal poslanec a bývalý ministr životního prostředí Richard Brabec. Hrabáče následně zastupitelstvo rovněž odvolalo z funkce primátora, v září nejspíš přijde i o post krajského radního.

Překročení rychlosti v obci o více než 40 kilometrů za hodinu policie považuje za vysoké. Za takový přestupek lze podle zpřísněného bodového systému platného od letošního ledna uložit pokutu ve správním řízení ve výši 7 až 25 tisíc korun. Zákaz řízení je na půl roku až 18 měsíců a počet trestných bodů je šest. Za nasbíraných 12 trestných bodů řidič přijde o řidičský průkaz. Podle kalkulačky BESIP je brzdná dráha při rychlosti 108 kilometrů za hodinu na suché vozovce 57 metrů a na mokré 77 metrů. Překročení rychlosti je nejčastějším přestupkem na českých silnicích.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rezignace na volební kampaň? Opozice nemusí nic dělat, stačí čekat na chyby vlády, míní Valeš

Tagy: