Schillerová dopálila Stanjuru výrokem o mzdách. Ministr ji osočil z používání „kulometů lží“

Zbyněk Stanjura a Alena Schillerová

Tisková konference po jednání vlády 28. srpna 2024

Jednání odborářů s vládou o navýšení platů nejhůře placených zaměstnanců ve veřejné sféře zkrachovalo. Kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) navrhl růst výdělků od září menšímu počtu státních zaměstnanců a navíc jen o tři nebo pět procent. Podle odborářů je návrh výsměchem a odmítli ho. To mrzí ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku (KDU-ČSL). Bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO) ale odbory chápe a návrh vlády označila za nesystémový. Proti tomu se ohradil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), který uvedl, že opět spouští své ohrané kulomety lží.

Odboráři se s vládou ve středu nedohodli na růstu platů ve veřejném sektoru od září. Návrh ministrů, že by se od příštího měsíce zvedly tarify části nejhůř odměňovaných lidí o pět a tři procenta, odmítli. To mrzí ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku (KDU-ČSL). „Pro nejhůře placené státní zaměstnance, jako jsou třeba kuchařky ve školních jídelnách, nepedagogické pracovníky a další, by to znamenalo navýšení platů o zhruba 900 Kč měsíčně. Odbory toto smetly ze stolu. Zaměstnanci ovšem mohou a budou dostávat vyšší výplatu v rámci osobního ohodnocení. Zvýšení se mělo týkat pouze tarifů. Celkově ale díky vládou navrhovanému kompromisu mohli dostat více. Pro příští rok počítáme s navýšením prostředků na platy o pět procent, což je zhruba 20 miliard korun,“ napsal na sociální síti X.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bitcoin, zlato nebo akcie? Experti poradili, do čeho vložit peníze a jak poskládat portfolio

Bývalá ministryně financí a šéfka poslanců ANO Alena Schillerová má ale pro odbory pochopení. „Nedivím se, že odbory absurdní nabídku na zvýšení tarifů bez přidání finančních prostředků odmítly. Takový návrh byl nesystémový, nerealizovatelný a jen by vybrakoval rezervy z nemocenských. Byl to návrh namířený nejen proti logice, ale i proti aktivním a kvalifikovaným lidem,“ napsala na síti X.

Proti tomu se ale ohradil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). „Zato vy, paní poslankyně, přicházíte se zcela neabsurdním, logickým a systémovým řešením: v rozpočtu chybějící peníze na platy byste si půjčila. Chápu, že ve vašem světě půjčkou nevznikne dluh, v tom reálném ale ano. A žít na dluh příštích generací jako za vašeho ministrování není normální. A než zase spustíte své ohrané kulomety lží, přečtěte si, co si o vašem ‚zodpovědném rozpočtování‘ za covidu myslí Národní kontrolní úřad. Teď se jím ráda oháníte, ale tehdy jste ho podkopávala a zpochybňovala jeho objektivitu. Jak se vám to zrovna hodí,“ uvedl Stanjura na síti X.

Schillerová si to ale nenechala líbit a Stanjuru upozornila, že už tři roky mluví o tom, že by mělo být státních úředníků méně, zato lépe zaplacených. „Místo toho jich ale máme stále stejně, za to o 25 procent reálně chudších. A jediná personální úspora bylo zrušení EET, což má asi stejnou logiku, jako kdyby provozovatel restaurace v rámci úspor vyhodil kuchaře a číšníky... Až budete v listopadu zase zhoršovat makroekonomickou predikci, tak jedním ze zbytečných důvodů bude právě toto vaše manažerské selhání,“ vzkázala Stanjurovi bývalá ministryně.

Kromě Schillerové nešetřila kritikou ani předsedkyně odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková. „Návrh vlády, který byl, že přidají jedině do 870 korun, tak to mi přišlo prostě vyděračské,“ uvedla Žitníková. Podobně to vidí i poslanec Patrik Nacher (ANO). „Působí to na mě prostě jako vydírání – buď s námi budete souhlasit a dokonce nám zatleskáte, nebo neuděláme nic,“ řekl Nacher.

Premiér Petr Fiala (ODS) ale návrh považuje za seriózní. „Zlepšil by postavení nejhůře placených profesí, to bych považoval za správné. Ale takto nebude nic, když to odbory odmítly. Nejnižší kategorie nebudou mít zvýšené tarify už letos, je to odpovědnost odborů, které se nebyly schopny domluvit,“ řekl Fiala. Podle něj odboráři chtěli peníze pro všechny a na nejnižší kategorii pracovníků jim nezáleží. Zopakoval, že na přidání všem v rozpočtové rezervě prostředky nejsou a resorty je také nemají. Zároveň dodal, že nevidí důvod, proč by se měly zvedat i již nyní vysoké výdělky.

Odbory požadovaly navýšení tarifů pro všechny pracovníky od září nejdřív o 15 procent, potom o deset procent. Ministerstvo práce původně navrhovalo přidat od příštího měsíce asi polovině pracovníků, a to buď o sedm procent, nebo o deset procent. Předáci odborů veřejného sektoru se sejdou v úterý. Jednat chtějí o dalším postupu. Osm ze 13 svazů veřejné sféry, které jsou sdruženy v Českomoravské konfederaci odborových svazů (ČMKOS), je ve stávkové pohotovosti. Odboráři už dřív pohrozili protesty.

Možnost stávky ve vysílání CNN Prima NEWS potvrdil i předseda ČMKOS Josef Středula. „V úterý budeme mít jednání, budeme probírat další postup a ptát se našich zaměstnanců, jak se na to dívají. Nálada opravdu dramaticky roste a je to díky vládě. Mohla se několik měsíců dohodnout a neučinila tak. Dohnala sama sebe do tohoto úzkého profilu. Při jednání jsme varovali, že pokud se nedohodneme, budou protestní akce. V této chvíli otevřeli dveře protestním akcím. Vyzývám zaměstnance, aby nás v tomto podpořili,“ uvedl Středula.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Košík hub z Česka je nejdražší v historii. Podle ekonoma by mohl být jejich sběr zpoplatněn

Tagy: