Rezignace na volební kampaň? Opozice nemusí nic dělat, stačí čekat na chyby vlády, míní Valeš

Politolog Lukáš Valeš

K věci (239)

Krajské volby jsou letos velmi nudné a řada stran rezignovala na jakoukoli kampaň. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to řekl politolog Lukáš Valeš. Opoziční subjekty jako hnutí ANO, SPD či KSČM podle něj do ní ani nejsou příliš tlačeny, protože jim stačí spoléhat na chyby vlády.

Podle Valeše většina obyvatel České republiky ani neví, že se v září budou konat krajské volby. Na vině je podle něj nevýrazná politická kampaň. „Řada stran kvůli probíhajícím prázdninám nevidí důvod dělat nějakou kampaň. Chtějí si to nechat na poslední tři týdny před nimi. Obávám se, že podle toho také bude vypadat volební účast,“ řekl Valeš.

ČTĚTE TAKÉ: Hrnčíř motivoval Čechy pádem vlády po krajských volbách. Za jak hloupé je máte? žasl Skopeček

Samotné kraje mají podle Valeše velmi konkrétní úkoly a omezené rozpočty, které jim neumožňují provádět zásadní změny. Do voličského rozhodování se tak promítnou hlavně celostátní otázky. „V současné době spíše uvidíme, jaké jsou politické preference obyvatel jednotlivých krajů,“ pronesl Valeš.

Takto nastíněná situace podle politologa nahrává zejména opozičním stranám a hnutím. „ANO, SPD, KSČM či Přísaha víceméně nemusí nic dělat. Stačí jim využívat toho, že vláda neplní své předvolební sliby, zvyšuje daně, ekonomika neroste a drasticky roste státní dluh,“ vysvětlil Valeš, který dále připomněl problémy s digitalizací stavebního řízení. „Za normálních okolností by byl Ivan Bartoš již dávno odvolán ze své pozice. Přesto zůstává ve vládě,“ doplnil Valeš.

Svého stranického kolegy se však zastal například poslanec Jakub Michálek (Piráti). „Samozřejmě tam (v digitalizaci) jsou mouchy, to přiznáváme. Nedostatky ale spočívají v tom, že tam nebyly šablony. Úředníci totiž byli zvyklí postupovat určitým způsobem,“ uvedl Michálek v pořadu Partie na CNN Prima NEWS.

Až na Středočeský, Jihomoravský a Moravskoslezský kraj strany koalice Spolu nevytvořily společnou kandidátku. Podle Valeše je to dáno tím, že strany na regionální úrovni mají jiné složení a mnohem větší vliv tam mají osobnosti jednotlivých kandidátů. „Rozhodují tam osobní sympatie. Ti lidé se dobře znají a je úplně jedno, za jaké strany jsou. Díky tomu můžeme na krajské úrovni vidět koalice, které bychom si v parlamentu jen těžko dokázali představit,“ dodal Valeš.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Okamura ke kontroverzní kampani. Pojmenovali jsme problém. Hesla jako od fašistů, řekl Hladík

Tagy:
politika CNN Prima NEWS KSČM volby krajské volby Jakub Michálek ANO 2011 vláda Česko Svoboda a přímá demokracie Lukáš Valeš politický proces politické strany a hnutí