Ústecký kraj vyhlásí zákaz vstupu do lesů. Hejtman Schiller se obává dalších požárů

Hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO) v Partii

Ústecký kraj ve středu vyhlásí zákaz vstupu do lesů v kraji. České televizi to řekl hejtman Jan Schiller (ANO). Kvůli suchu je obava, že by mohl vypuknout další požár.

Hejtman zároveň na sociálních sítích konstatoval, že požár v NP České Švýcarsko není pouze přírodní katastrofou. „Citelně také zasáhl podnikatele z dané oblasti, pro které sezóna předčasně skončila. Kraj samozřejmě určitou mírou těmto lidem pomůže. Je ale na státu a především české vládě, aby rychle začala řešit i tento problém,“ uvedl Schiller.

Požár v Národním parku České Švýcarsko zatím nemají hasiči pod kontrolou. Vyhlášen byl zvláštní stupeň poplachu, který umožňuje povolat k zásahu jakýkoliv potřebný počet jednotek. Těch je v terénu přes 80, což představuje více než 400 hasičů. Využívána je letecká technika. Helikoptéru k hašení posílá Polsko, pomoc slíbily Slovensko a Itálie. Němečtí hasiči se stáhli na svoje území, protože požár zasáhl i sousední Saské Švýcarsko.

Hlavním cílem nyní je, aby se požár v Národním parku České Švýcarsko nešířil směrem na severovýchod. Plameny nyní postupují údolím říčky Kamenice. Situace není optimální i kvůli tomu, že odpoledne začal foukat vítr, který hašení komplikuje.

Policisté také odklání dopravu, aby se do zasažených míst nikdo nedostal. Uzavřena je například cesta do Hřenska z německé strany a od Jetřichovic.

„Zaznamenali jsme ojedinělé případy, kdy se někdo pokusil objet zátaras, nicméně jsou to výjimky. Většina lidí uposlechla pokynů policistů,“ řekl mluvčí krajské policie Dan Vítek.

Les v Národním parku České Švýcarsko hoří od neděle. V Hřensku ochlazují pomocí výškové techniky skály za hotely, v nichž už nikdo není. Turisté i obyvatelé museli opustit všechny objekty na pravém břehu říčky Kamenice.

Tagy: