Útočily děti, rozsekla policie drsný případ z Hané. Zbití dvou mužů jednomu z nich projde

Seniora na Hané napadl dětský gang.

Policisté ukončili vyšetřování napadení v Němčicích nad Hanou

Policisté ukončili vyšetřování dubnového incidentu v Němčicích nad Hanou, při kterém byli dva starší muži napadeni a surově zbiti skupinkou mladíků. Oba tehdy převezli záchranáři do nemocnice. Kriminalisté potvrdili, že útočily děti.

Byl čtvrtek před Velikonocemi odpoledne, když pan Zdráhal uviděl u místního obchodu skupinu výrostků, jak surově útočí na osmdesátiletého seniora. Ten je údajně napomenul, aby nedělali nepořádek.

„Zastal jsem se ho, říkal jsem jim, ať ho nechají, oni se zvedli a napadli i mě. Pak jsem skončil v sanitce a v nemocnici,“ popsal napadený Jiří Zdráhal. Příbuzní a známí dětí měli tehdy výrazně odlišný pohled na věc.

„Měl zlost, naháněl je. A když je honil, on upadl,“ uvedla údajná očitá svědkyně, která si přála zůstat v anonymitě.

V místních tehdy, lidově řečeno, bouchly saze a skupina obyvatel si chtěla celý incident s výrostky a jejich rodiči vyříkat z očí do očí. Klid ve městě zjednala až policejní zásahovka. „Lidé se samozřejmě semkli, chtěli si to jít s nimi vyřídit a pochopitelně policie dostala rozkaz to tady hlídat, takže je vlastně zastavili včas,“ řekla tehdy obyvatelka Němčic nad Hanou.

Je to málo, trest by měl být přísnější

Kriminalisté teď po necelých čtyřech měsících ukončili vyšetřování. „Byli ustanoveni dva pachatelé. Jedná se o mladistvého a nezletilého chlapce. S mladistvým bylo zahájeno trestní stíhání pro provinění výtržnictví a u nezletilého, který se dopustil činu stejné právní kvalifikace, bude spisový materiál z důvodu nepřípustnosti trestního stíhání s ohledem na věk odložen,“ konstatovala Miluše Zajícová, mluvčí policistů v Olomouckém kraji.

„Je to málo, když vidíte, co se stalo,“ řekl k tomu jeden z místních. „Trest by měl být přísnější, když jde tady o napadení starších lidí,“ uvedl další. Třetí poznamenal: „Jim se to vždycky asi nějak ulehčí a nedostanou nic.“

Podle místních je po incidentu patrné jisté zklidnění situace. Mladí už se prý ale scházejí znovu. „Vždycky po napadení nastane takový klid, že čtrnáct dní naše spoluobčany nevidíme. Teď už se objevují, pár lidí údajně trochu obtěžovali, ale zatím to neeskalovalo,“ sdělil Zdeněk Buriánek z Němčic nad Hanou.

Zatímco jeden z agresorů vyvázne bez trestu, druhému hrozí jako mladistvému trest v podstatě symbolický.

Tagy: