Útočíte, lžete, házíte špínu, pálil Kupka. Elitáři, bojíte se pravdy, reagoval Havlíček

Martin Kupka a Karel Havlíček

Předvolební superdebata (918)

Lži, lži a lži. Tak reagoval ministr dopravy Martin Kupka (ODS) na slova místopředsedy hnutí ANO Karla Havlíčka, který se ostře pustil do vládní koalice. Podle něj se současný kabinet chová elitářsky a pomoc v podobě zastropování cen přišla příliš pozdě. „Bojíte se vlastního stínu. Jen říkáme, co děláte blbě, a vy se toho bojíte,“ zopakoval Havlíček v předvolební superdebatě na CNN Prima NEWS.

„Nestrašíme lidi. Říkáme věci tak, jak jsou. Že nás členové vlády chtějí poučovat v energetice? Ještě na konci srpna jste se nám smáli, že je zastropování cen extremistické a populistické. Jsme v situaci, kdy vláda letí dolů, je přezíravá, chová se elitářsky. My jsme schopni předat lidi, kteří by mohli vládnout,“ uvedl rozhořčeně Havlíček v předvolební superdebatě. Odmítl, že by opoziční hnutí svými výroky strašilo veřejnost.

„Teď jsme to všichni viděli. 17 minut tady nikdo nenastoloval takovou konfrontační rétoriku jako vy. My jsme férově argumentovali, předkládali fakta, ale vy jste zaútočil jako první. Máte pocit, že tohle lidem pomůže?“ ohradil se proti exministrovi Kupka.

Havlíček posléze opáčil, že vládní podpora pro domácnosti je „čistá nula“, stejně jako pro firmy. Poté obvinil ministra dopravy, že se vyhýbá konfrontace. „Bojíte se vlastního stínu. Jen říkáme, co děláte blbě, a vy se toho bojíte,“ zopakoval místopředseda hnutí ANO. Kupka označil slova svého diskuzního oponenta za „lži, lži a lži“.

„Pane místopředsedo, žádného stínu se nebojíme, proto jsme tady. Budeme tvrdě protiargumentovat. To, co způsobuje ceny energií, na tom se shodneme. Kdo byl ten, který na Evropské úrovni vyvolal jednání ministrů a hledá řešení na evropské úrovni? Byla to Česká republika, kdo jako první svolal všechny ministry. Je důležité společné řešení, protože nejsme ostrovním státem,“ pokračoval ministr Kupka.

Přestaňte lživě útočit, vyzval opozici ministr dopravy

Hádka na poli vládní pomoci při energetické krizi pokračovala. Havlíček se opřel do vládního představitele kvůli tomu, že kabinet neudělal nic na trhu s emisními povolenkami. Následně obvinil pětikoalici z toho, že se nechala „koupit energetickými společnostmi“, což Kupka označil za nesmysl. „Pane Kupko, přestaňte nás školit s tím, kdo tady lže,“ kontroval Havlíček.

„Říkáme vám to od března. Ještě v srpnu ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) řekl, že zastropování nepřichází k úvahu. 1. září jste teprve zadali analýzu firmám. To je neuvěřitelné. Mažete to na poslední chvíli, šijete to horkou jehlou a podle toho to také vypadá,“ řekl v předvolební superdebatě. Ministra dopravy vyzval, aby vysvětloval věci jednodušeji a nemluvil tak dlouho.

„Zase jenom urážky. Jenom sledujete vlastní zájmy a vlastní prospěch. Schválně se podívejte, jak vystupuje opozice v jiných evropských státech. Myslíte, že v České republice pomůže to, když máme opozici, která bude jenom plivat špínu? Už přestaňte lživě útočit. Česká republika je čtvrtá v podpoře veřejnosti. Slovensko se chce inspirovat,“ kontroval Kupka na CNN Prima NEWS.

Záznam druhé předvolební superdebaty si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy: