Násilí na Západním břehu Jordánu graduje. Útočník zabil dva Izraelce, odplata přišla okamžitě

Izraelská armáda v Pásmu Gazy

Palestinský policista útočil na Izraelce

Palestinský útočník na čerpací stanici na okupovaném Západním břehu Jordánu ve čtvrtek zastřelil dva Izraelce. Informovaly o tom tiskové agentury Reuters a AFP s odvoláním na záchrannou službu. Izraelská armáda uvedla, že střelec zahájil palbu poblíž osady Eli a bezpečnostní složky jej na místě zneškodnily. Web The Times of Israel (ToI) později upřesnil, že útočil člen policejního sboru palestinské samosprávy a zastřelil jej majitel přilehlé restaurace, který se vrátil z bojových operací v Pásmu Gazy.

„Záchranáři konstatovali úmrtí dvou mužů, jednoho ve věku asi 40 a druhého asi 20 let,“ oznámila izraelská záchranná služba Magen David Adom. Lékaři podle ní nadále prohledávají oblast kvůli dalším možným obětem. Armáda uvedla, že vojáci zablokovali přístupové silnice a pátrají po dalších případných podezřelých.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Izraelský nálet připravil dívku o půlku obličeje, přežívala vedle mrtvých sourozenců

Izraelské úřady později oběti identifikovaly jako 57letého rabína, který na čerpací stanici tankoval palivo, a 16letého studenta, který s ním cestoval jako stopař a zemřel přímo ve voze. Oba pocházeli z osad na Západním břehu. Útočníkem byl 31letý příslušník policejního sboru Palestinské autonomie, který byl podle izraelské tajné služby Šin Bet v letech 2018 a 2019 vězněn za zbraňové delikty.

Rezervista Avijad Gazbar, který se nedávno vrátil z bojů v Gaze, izraelským médiím na místě řekl, že byl právě ve své restauraci, když uslyšel výstřely. „Jednou jsem vystřelil, aby terorista věděl, že jsem tu. Uviděl mě a začal na mě útočit, v tu chvíli jsem ho sundal a dál sledoval situaci,“ dodal. Jeho zásah zaznamenaly bezpečnostní kamery v restauraci a na čerpací stanici.

List The Times of Israel připomněl, že na stejném místě přišli loni v létě při teroristickém útoku radikálů napojených na palestinské hnutí Hamás o život čtyři Izraelci. Spojené státy i Evropská unie označují Hamás za teroristickou organizaci.

Palestinci chtějí mít na okupovaném Západním břehu v budoucnu svůj stát a izraelská armáda na tomto území podniká pravidelné razie proti ozbrojeným radikálům. Násilí zde dosáhlo nejvyšší úrovně nejméně za 15 let i v měsících před říjnovými útoky Hamásu na jižní Izrael. Po zahájení války Izraele v Pásmu Gazy, druhém palestinském území, kde vládne Hamás, se střety na Západním břehu ještě vystupňovaly.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Izraelec se natočil při výbuchu mešity. Vojáci dělají z války satirickou show, upozorňuje CNN

Tagy:
Izrael politika Pásmo Gazy Hamás Západní břeh Jordánu The Times of Israel útok Hamásu na Izrael Izraelské obranné síly