Hrůza ve Francii. Agresivní útočník pobodal čtyři děti a dva dospělé, tři z nich bojují o život

Při útoku nožem ve francouzském Annecy byly zraněny čtyři děti a jeden dospělý.

Pobodané děti ve Francii

Ve východofrancouzském městě Annecy ve čtvrtek ráno pobodal útočník šest lidí, z toho čtyři děti ve věku do tří let. Nejméně jeden z dospělých zraněných je ve velmi vážném stavu. Útočníka policie zadržela. Zatím se nezdá, že by se jednalo o teroristický útok, řekly odpoledne premiérka Élisabeth Borneová a prokurátorka Line Bonnetová-Mathisová. Podle francouzského tisku útočil jednatřicetiletý Syřan, který se hlásil ke křesťanství. Francouzský prezident Emmanuel Macron útok odsoudil jako „naprosto zbabělý“, celý národ je podle něj v šoku.

Muž ozbrojený nožem zaútočil na děti ve věku od 22 měsíců do tří let v parku poblíž Annecyského jezera kolem 9:45 SELČ. Dvě ze zraněných dětí jsou cizinci –⁠ jedno z Nizozemska a další z Británie. Podle svědků, s nimiž hovořila televize BFM TV, se po útoku pokusil útočník utéct a napadl starší osobu, než ho rychle zadržela policie.

„Důvod (útoku) musíme teprve určit,“ uvedla prokurátorka. Nic zatím podle ní nenasvědčuje tomu, že  se jednalo o teroristický čin.

Tři z obětí jsou v ohrožení života, z toho dvě děti a jeden dospělý, dodal zdroj blízký případu. Původně média hovořila celkem o sedmi zraněných. Zákonodárce Antoine Armand za Horní Savojsko ve francouzských Alpách na Twitteru napsal, že děti byly napadeny na dětském hřišti. Útok označil za „odporný“.

Útočník pochází ze Sýrie, potvrdil AFP policejní zdroj. Muž se podle něj narodil v roce 1991, před příchodem do Francie žil deset let ve Švédsku. Premiérka Borneová uvedla, že muž měl ve Švédsku status uprchlíka. Podle AFP se hlásil ke křesťanství a na záběrech z útoku je slyšet, jak křičí „ve jménu Ježíše Krista“. Podle premiérky Borneové o muži neměly poznatky tajné služby a předpokládaný útočník neměl ani psychiatrický záznam. Podle médií útočil bezdomovec.

Ministr zdravotnictví François Braun na Twitteru uvedl, že soucítí s oběťmi útoku. „Mé myšlenky bezprostředně směřují k lidem zraněným osobou ozbrojenou nožem v Annecy a k jejich blízkým,“ napsal s tím, že vzdává hold rychlé mobilizaci záchranných složek, které se postaraly o oběti, a zejména službě rychlé lékařské pomoci (SAMU).

Zákonodárci ve francouzském Národním shromáždění uctili minutou ticha památku zraněných při útoku, píše americká CNN.

Francouzský prezident Emmanuel Macron označil útok za zbabělost. „Děti a dospělý člověk se ocitli mezi životem a smrtí. Národ je v šoku. V myšlenkách jsme s nimi, jejich rodinami a záchrannými složkami,“ napsal Macron na Twitteru.

Tagy: