Útok na Fica jako teroristický čin? Generální prokurátor prozradil detaily vyšetřování

Tisková konference  mimořádném zasedání Bezpečnostní rady Slovenska

Mimořádné zasedání Bezpečnostní rady Slovenska

Není vyloučeno, že postřelení slovenského premiéra Roberta Fica bude nově vyšetřováno jako teroristický útok, v současnosti jde o pokus o úkladnou vraždu. Novinářům to po středečním jednání Bezpečnostní rady státu řekl slovenský generální prokurátor Maroš Žilinka. Vláda podle vicepremiéra Roberta Kaliňáka zváží zvýšení pokut autorům nenávistných projevů. Ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok apeluje na ukončení šíření nenávisti.

„Jsme na počátku vyšetřování, a proto je důležitá zdrženlivost a odstraňování jakýchkoli spekulací a hypotéz,“ uvedl Žilinka ve středu na tiskové konferenci po mimořádném zasedání Bezpečnostní rady Slovenska. Vyšetřovatelé podle něj pracují se všemi do úvahy přicházejícími verzemi.

ČTĚTE TAKÉ: Kde je slovenský Breivik? Ficův atentátník rozebíral v knize nefunkční stát a masové vrahy

Proto podle něj možná u veřejnosti vznikají otázky. Jednou z nich je například i ta, proč atentát nevyšetřují jako teroristický čin. „Ani tato kvalifikace není do budoucna vyloučena. Ale striktně na základě vykonaných důkazů,“ sdělil generální prokurátor s tím, že veřejnost bude o základních a zásadních skutečnostech informována.

Slovenský trestní zákoník předpokládá, že za teroristický útok například vůči chráněné osobě bude pachateli v případě prokázaní viny uloženo doživotí. Střelci podle nynějšího stavu hrozí za pokus o úkladnou vraždu vězení na 25 let nebo doživotí. „Rozdíl je, zda útočíte na osobu, nebo útočíte na předsedu vlády. Útok jasně poukazuje na to, že šlo o funkci,“ doplnil Kaliňák na tiskové konferenci ke zmíněným dvěma trestným činům.

Z vyjádření Kaliňáka a náměstka ředitele civilní tajné služby SIS Pavola Gašpara vyplynulo, že úřady nadále pracují i s verzí, že útočník nejednal sám. Kaliňák řekl, že v této souvislosti mají úřady dispozici informace různého druhu. Podle Gašpara smazání účtu útočníka na Facebooku, které potvrdil i provozovatel této sociální sítě, nesouvisí s dřívějším zásahem do toho účtu.

Ministr vnitra: Ukončeme šíření nenávisti

Slovenský ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok uvedl, že policie v tuto chvíli eviduje 48 případů schvalování trestného činu nebo nenávistných projevů a vyhrožování politickým představitelům. „Byli jsme na bezpečnostní radě informováni, že mnoha politickým činitelům byla určena osobní ochranka,“ řekl na tiskové konferenci.

Dodal také, že tam, kde to bezpečnostní experti vyhodnotí, bude umístěno takzvané panic tlačítko. „To umožní okamžitě poslat signál na policejní sbor, který automaticky poskytne ochranu. Všichni musí mít garantovanou bezpečnost,“ doplnil Eštok s tím, že nebude rozdíl mezi koalicí a opozicí. „Tohle musí skončit. Musíme si uvědomit vážnost situace a policie bude postupovat razantně. Prosím, ukončeme šíření nenávisti,“ nechal se slyšet.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Za nenávistné komentáře můžete jít do vězení. Stačí napsat, že si to Fico zasloužil, vysvětluje advokát

Tagy: