Útok v Dagestánu si vyžádal život 15 policistů, zemřeli i civilisté. Pátrá se po komplicích

  • Téma: Rusko
  • ČTK
  • CNN Prima NEWS
  • Aktualizováno 24. června 2024 16:33
V ruském Dagestánu pátrají po možných komplicích pachatelů útoků z 23. června, které si vyžádaly životy nejméně 15 policistů a několika civilistů.

Útoky ozbrojenců v Dagestánu

Nedělní útok na kostely, synagogy a policii v ruském Dagestánu si vyžádal 20 obětí, uvedlo v pondělí podle agentury TASS ruské ministerstvo zdravotnictví. Vyšetřovací výbor dosud uváděl 15 mrtvých policistů a čtyři civilisty. Po smrti je také pět útočníků. Úřady v úterý rovněž informovaly, že po Derbentu byla protiteroristická operace ukončena také v Machačkale.

Zvýšení bilance mrtvých oznámila dagestánská ministryně zdravotnictví Taťjana Beljajevová. Neupřesnila, zda je nově evidovaným mrtvým policista, nebo civilista. Dalších 26 osob bylo podle ní zraněno, z toho sedm těžce.

K TÉMATU: Ukrajinský útok na Krymu zabil pět lidí a více než sto zranil. Rusko obviňuje Spojené státy

Vyšetřovací výbor předtím sdělil, že podle předběžných údajů bylo při útoku, ke kterému se dosud nikdo nepřihlásil, zabito 15 strážců zákona a čtyři civilisté, včetně pravoslavného kněze. Podle něj zemřelo během zákroku bezpečnostních složek také pět útočníků. Jejich totožnost se už podařilo určit.

Server Kommersant už v neděli večer informoval, že se do nich zapojili dva synové a synovec šéfa dagestánského Sergokalinského okresu Magomeda Omarova, které bezpečnostní složky „zlikvidovaly“. Podle TASS policisté Omarova zadrželi a na policejní stanici podal svědectví. Regionální kancelář vládní strany Jednotné Rusko poté v noci na pondělí oznámila, že Omarov byl ze strany vyloučen.

O konci protiteroristické operace ve městě Derbentu informoval ruský Národní protiteroristický výbor (NAK) již v neděli pozdě večer. Situace v dagestánské metropoli Machačkale, která se nachází asi 120 kilometrů severně od Derbentu, byla zprvu nepřehledná. V pondělí ráno NAK uvedl, že operace skončila i tam.

„V souvislosti s odstraněním hrozby ohrožení života a zdraví občanů bylo rozhodnuto o ukončení protiteroristické operace. Dne 24. června v 08:15 (7:15 SELČ) byl zrušen právní režim protiteroristické operace v administrativních hranicích Machačkaly a Derbentu,“ citoval TASS z prohlášení NAK.

„Pátrací a vyšetřovací činnost bude pokračovat, dokud nebudou identifikováni všichni členové těchto spících buněk, kteří byli dobře připraveni,“ uvedl Melikov a naznačil, že pachatelé obdrželi jistou pomoc i ze zahraničí.

Mezi oběťmi útoku je i kněz, píší média

Zprávy o útocích přišly v neděli v podvečer nejprve z Derbentu, kde neznámí lidé začali střílet na synagogu a pravoslavný kostel. Krátce poté média informovala také o útoku v Machačkale, jež se nachází asi 120 kilometrů severně od Derbentu, který začal střelbou na stanoviště dopravní policie a pokračoval střetem s bezpečnostními složkami v jedné z místních ulic a útokem na místní kostel a synagogu.

Úřady kromě toho informovaly o střelbě neznámých lidí na policejní auto v obci Sergokala, která se nachází asi 70 kilometrů jižně od Machačkaly.

Jihoruský Dagestán se nachází na severním Kavkaze a je to převážně muslimský region, jenž býval dříve místem častých útoků islámských separatistů, jejich intenzita však před lety výrazně klesla. Agentura Reuters podotkla, že ruské bezpečnostní složky tvrdě potlačily extremisty v regionu a ruské úřady v roce 2017 oznámily, že je porazily.

Prezident Vladimir Putin, který dlouhodobě obviňuje Západ z podněcování separatismu na ruském severním Kavkaze, se k útoku zatím nevyjádřil.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jdete na záchod a přijdete o nohu. Ruské drony shazují miny na Ukrajince, ti slibují odplatu

Tagy: