Útok v Paříži: Vrahem učitele měl být osmnáctiletý mladík čečenského původu

Francouzská policie útok vyšetřuje jako teroristický.

Vrahem pařížského učitele dějepisu byl podle francouzských úřadů osmnáctiletý mladík čečenského původu narozený v Moskvě. Policisté zatkli devět osob.

Některé zprávy hovoří o tom, že útočník na předměstí Conflans-Saint-Honorine severozápadně od centra francouzské metropole uřízl své oběti hlavu. Policie případ vyšetřuje jako teroristický útok. Agentura Reuters uvádí, že jeden ze svědků slyšel útočníka křičet „Alláhu akbar“ (arabsky bůh je veliký, pozn. red.).

Podle několika francouzských médií je obětí útoku 47letý středoškolský učitel dějepisu, který před nedávnem žákům přednášel o svobodě slova a ukazoval jim přitom karikatury proroka Mohameda.

Útok odsoudili francouzští politici v čele s prezidentem Emmanuelem Macronem, podle nějž se jednalo o útok na svobodu slova a stojí za ním islámský terorismus. Na svém twitterovém účtu Macron v pátek večer zveřejnil video, které nazval „Všem učitelům ve Francii“. V něm učitelům sděluje, že celý národ je s nimi. Zároveň v něm upozornil na to, jak důležitou roli učitelé hrají ve výchově svobodných občanů. „Tato bitva je naše bitva, a je existenciální,“ dodal Macron.

Tagy: