Utužování vztahů? Šojgu přivezl do KLDR dopis z Kremlu, Kim Čong-un mu ukázal výstavu zbraní

Severokorejský vůdce Kim Čong-un se ve středu setkal s ruským ministrem obrany Sergejem Šojguem, který je na návštěvě Severní Koreje. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na severokorejskou agenturu KCNA. Cílem schůzky bylo prohloubit vztahy mezi oběma zeměmi, dodala agentura s tím, že spolu diskutovali o vojenských otázkách i regionální a mezinárodní bezpečnosti. Jaké vojenské záležitosti řešili, už ale severokorejská agentura neupřesnila.

Šojgu severokorejskému vůdci předal dopis od ruského prezidenta Vladimira Putina, uvedla KCNA. Kim na oplátku poděkoval Putinovi za vyslání vojenské delegace vedené ministrem obrany. Jak dodal, setkání prohloubilo „strategické a tradiční vztahy Severní Koreje a Ruska“.

Kim Čong-un vzal rovněž Šojgua na výstavu zbraní, kde mu ukázal nejnovější severokorejské přírůstky a představil mu plány Pchjongjangu ohledně rozšíření vojenských možností země. Na fotografiích z výstavy bylo vidět, jak Kim při rozhovoru s ruským ministrem gestikuluje, zatímco se procházejí podél řady velkých balistických střel umístěných na odpalovacích vozech.

ČTĚTE TAKÉ: Reakce na údajnou špionáž amerického letadla? KLDR odpálila raketu s rekordním doletem

Ruská delegace se má v Pchjongjangu zúčastnit oslav 70. výročí uzavření příměří mezi Korejemi. Do Severní Koreje dorazila i čínská delegace.

„Kim vyjádřil své názory na otázky společného zájmu v boji za ochranu svrchovanosti, rozvoje a zájmů obou zemí před povýšenými a svévolnými praktikami imperialistů,“ napsala o schůzce s Šojguem severokorejská agentura. „Opakovaně vyjádřil přesvědčení, že ruská armáda a lid dosáhnou velkých úspěchů v boji za vybudování mocné země,“ dodala.

KCNA válku na Ukrajině přímo nezmínila, severokorejský ministr obrany nicméně uvedl, že Pchjongjang plně podporuje ruský „boj za spravedlnost“ a ochranu svrchovanosti. Severní Korea Kreml ve válce, kterou Rusko rozpoutalo na Ukrajině, již dříve podpořila. Moskvě dodává zbraně, včetně raket, uvedl Bílý dům. KLDR jakékoli zbrojní transakce s Ruskem popírá.

Výročí dosud platného příměří, které ukončilo boje v korejské válce z let 1950 až 1953, připadá na dnešek. Technicky jsou Severní a Jižní Korea ale stále ve válce, protože po příměří nenásledovalo uzavření mírové smlouvy. Součástí oslav má být vojenská přehlídka v severokorejském hlavním městě.

Tagy:
Vladimir Putin Korejská válka Severní Korea Kim Čong-un Pchjongjang Rusko ministr obrany Ozbrojené síly Ruské federace Moskevský Kreml ruská invaze na Ukrajinu