Tisíc teroristů v pasti. Rebelové prý Tálibán nalákali do léčky stejně jako kdysi Sověty

I když Tálibán už v sobotu oslavoval vítězství nad Frontou národního odporu Afghánistánu (NRF), boj o údolí Pandžšír podle zahraničních médií nadále pokračuje. Mluvčí Pandžšírského odboje dokonce prohlásil, že jeho bojovníci úmyslně umožnili tálibáncům vojenský postup, aby je nahnali do léčky.

Snad už třikrát měla být bitva o Pandžšír podle Tálibánu u konce. Radikálové v sobotu oslavně stříleli kolem sebe, přičemž zabili 17 lidí. Jenže v údolí Pandžšír, poslední baště odporu, se nadále bojuje. A přestřelky mezi oběma frakcemi jsou stále krvavé.

O život podle obou stran přicházejí denně stovky mužů, nikdo se ale neshodne na tom, kdo má v bitvě navrch. Začíná být ale čím dál více pravděpodobné, že Tálibán chtěl oslavami pouze nahlodat morálku soupeře a bitva o poslední rebelskou provincii, kterou v minulosti nedobyli ani Sověti, nadále pokračuje.

Mluvčí Fronty národního odporu Afghánistánu se dokonce na Twitteru vyjádřil v tom smyslu, že Pandžšírský odboj podobný průběh bojů očekával, a dokonce vyprovokoval. Rebelové měli údajně nejdřív Tálibán úmyslně do údolí pustit a vzbudit dojem snadného postupu. Kolem údolí se ale vrší pahorky a nepřístupný terén, odkud měl Pandžšírský odboj posléze organizovat úspěšnou obranu.

„Nejméně tisíc teroristů se ocitlo v pasti, zahradili jsme jim cestu. Všichni útočníci byli buď zabiti, nebo se při útěku vzdali,“ uvedl na sociální síti mluvčí rebelů Fahim Dashti. „Dovolili jsme Tálibánu úmyslně vstoupit do údolí. Je to taktika, kterou máme v repertoáru už od osmdesátých let, kdy do údolí vstoupili Sověti. Vojáci Fronty národního odporu jsou po celém Pandžšíru a Tálibán v noci utrpěl těžké ztráty,“ doplnil.

Tagy:
bitva Afghánistán údolí Twitter Tálibán past ztráty Pandžšír Fronta národního odporu Afghánistánu