Už jste viděli, jak se staví polní nemocnice? Armáda zveřejnila záběry z Letňan

Armáda ČR buduje v Letňanech polní nemocnici. (foto: Twitter Ardmáda ČR)

Jak se staví polní nemocnice

Náčelník Generálního štábu Armády České republiky Aleš Opata pochválil vojáky za práci v Letňanech. „Naši vojáci tady odvádí naprosto perfektní práci, mají můj obdiv,“ uvedl. Zároveň armáda zveřejnila zrychlené záběry ze stavby polní nemocnice. V neděli do 16:00 musí být hotovo, připomínají sami vojáci na sociálních sítích. V článku vám také nabízíme aktuální fotogalerii dokumentující přípravy v Letňanech ve čtvrtek ráno.

Náš reportér Jaroslav Gavenda také přímo ve čtvrtek ráno pořídil aktuální fotografie, kde můžete vidět, jak daleko už přípravy pokročily.

V polní nemocnici v pražských Letňanech už společnost Linet ve spolupráci s vojáky připravila první polohovací lůžka. Do pátku jich do areálu výstaviště přiveze celkem 500, řekl předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr. Do budovaného zařízení vojáci přivezli například polštáře či lůžkoviny ze skladu SSHR ve Štítině na Opavsku. Polní nemocnice začne přijímat pacienty v případě nedostatku kapacit v ostatních nemocnicích.

Pokud bude zařízení spuštěno, bude mít charakter nemocnice následné péče, umístěni v něm tak mají být lidé na doléčení. Sloužit by také mohlo pro pacienty, kteří ještě budou v karanténě.

V Letňanech pomáhají i hasiči, kteří postavili dekontaminační kontejner a v případě potřeby budou provádět očistu zdravotníků nemocnice.

Vláda v pátek rozhodla o nákupu 2 000 lůžek od dvou českých výrobců, v Letňanech z nich bude použita čtvrtina. „Ostatní lůžka půjdou do našich skladů a část ještě necháme v meziskladu u výrobce. Vedle společnosti Linet nám je dodává také firma Proma Reha. Oba jsou to čeští výrobci. Většinu nám dodají do tří týdnů,“ uvedl Švagr. Ze společnosti Linet v Želevčicích na Kladensku vyjely první vozy s lůžky pro stát už ve středu, firma Proma Reha z České Skalice na Náchodsku své výrobky podle informací začne dodávat příští týden.

Nákup 2 000 lůžek by měl stát vyjít na 107 milionů korun bez DPH. „Jde o bleskový nákup. V pátek ho schválila vláda. Rychle jsme oslovili dominantní výrobce v ČR. V pondělí jsme podepsali smlouvy,“ řekl Švagr.

Letňanskou polní nemocnici bude oficiálně provozovat Nemocnice Na Bulovce, která si část výstaviště pronajala. Na místě ale mají sloužit především vojenští lékaři a zdravotníci, které armáda v případě aktivace nemocnice stáhne z jiných nemocnic.

Tagy: