Už pět milionů lidí zvolilo mezi Harrisovou a Trumpem. Jak funguje hlasování před termínem?

Předtermínové hlasování v Chicagu

Trump i Harrisová na poslední chvíli loví nerozhodnuté voliče

Více než pět milionů lidí už ve Spojených státech odvolilo v rámci takzvaného předtermínového hlasování, které voličům umožňuje vyhnout se frontám v samotný den voleb 5. listopadu. Korespondenční a předběžnou volbu využívají zpravidla demokraté, i republikáni ale letos chtějí voliče dostat k urnám s předstihem.

Předtermínové hlasování v USA není záležitostí jen několika málo okrsků. Naopak ho povoluje hned 46 států a také federální distrikt D. C., pod který spadá hlavní město Washington.

K TÉMATU: Měsíc do volební bitvy v USA: Průzkumy jsou neskutečně těsné, Harrisová stráží minináskok

Republikán Donald Trump po minulých volbách předtermínové hlasování kritizoval. Označil ho za falešné a tvrdil, že mu prohrálo volby. Toto hlasování se ale netýká jen tolik kritizované korespondenční volby, kdy lidé odevzdávají hlas prostřednictvím pošty. Ještě před řádným termínem voleb mohou Američané odvolit na příslušných místech i osobně.

Web NBC News upozornil, že už více než pět milionů Američanů odvolilo a vybralo si tak příštího prezidenta USA. Vzhledem k tomu, že Trump v minulosti korespondenční volbu kritizoval, jsou v předtermínových volbách aktivnější demokratičtí voliči.

Z registrací lze vyčíst, že nejméně 51 procent hlasujících patřilo k řadám demokratických voličů, v nejméně 33 procentech případů pak hlasovali republikánští voliči.

Kdo by teď vyhrál?

Současné průběžné výsledky voleb se tak dost výrazně liší od budoucí reality. Harrisová totiž drtivě vede. Trump nyní například prohrává i na Floridě nebo v Texasu, v obou státech by měl podle průzkumů nakonec bezpečně zvítězit.

I republikánští politici ale před volbami na voliče apelovali, aby se předtermínového hlasování zúčastnili.

„Navzdory častým nepravdivým tvrzením pana Trumpa, že korespondenční hlasování je plné podvodů, se republikáni snaží v těchto volbách podporovat předčasné hlasování. V Pensylvánii strana přislíbila více než deset milionů dolarů na přesvědčování republikánů, aby v listopadu volili poštou. Počet žádostí o volby podaných registrovanými demokraty ve státě však zatím výrazně převyšuje počet žádostí podaných republikány,“ uvedl list The New York Times.

Právě Pensylvánie patří mezi státy, které budou rozhodovat volby. Průzkumy tam věští mimořádně napínavou bitvu.

Předtermínové hlasování začíná v jednotlivých státech postupně. Otevřelo se už v 37 z nich a postupně se přidávají další. To voliči na Havaji, v Oregonu nebo Oklahomě musejí čekat až na řádný termín voleb.

V minulých volbách v roce 2020 odevzdalo svůj hlas v předtermínovém hlasování asi 100 milionů lidí – tehdy pohnutky lidí ovlivnila i koronavirová pandemie, kvůli které se voliči chtěli vyhýbat davům ve volebních místnostech. Letos se takových předčasných voličů čeká ještě více.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Debata viceprezidentů byla plná sporů. Walz a Vance se hádali o Trumpa, migraci i ekonomiku

Tagy:
korespondenční hlasování USA Donald Trump Kamala Harrisová Americké volby 2024 předtermínové hlasování