Měsíc do volební bitvy v USA: Průzkumy jsou neskutečně těsné, Harrisová stráží minináskok

Kamala Harrisová na akci v Michiganu

Trump ve Wisconisnu

Do amerických prezidentských voleb, které jsou na programu 5. listopadu, zbývá méně než měsíc. Celostátní průzkumy stejně jako průzkumy v jednotlivých státech USA naznačují, že nás čeká mimořádně vyrovnaná řež. Demokratka Kamala Harrisová vede nad republikánem Donaldem Trumpem jen velmi těsně, ukazují The New York Times.

Už na konci září americká CNN napsala, že nás čekají možná nejnapínavější americké volby za poslední století. Teď do voleb zbývá méně než měsíc a situace se ještě dramatizuje.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Írán mi jde po krku, varuje Trump. Po nevídaném jednání v Kongresu dostane ochranku jako Biden

Nejsledovanější číslo, se kterým americká média pracují, zachycuje průměrnou výkonnost jednotlivých kandidátů ve všech celostátních (relevantních) průzkumech. V této metrice nadále vede viceprezidentka Kamala Harrisová. Republikán Donald Trump ale její náskok od konce srpna průběžně snižuje.

V závěru prázdnin vedla Harrisová v celostátních průzkumech o 3,5 procentního bodu – nejvíce od oznámení kandidatury. Teď už vede „jen“ o 2,5 procentního bodu. Vyplývá to z agregátoru volebních průzkumů FiveThirtyEight. Kdyby se volby konaly dnes a dopadly by přesně podle průzkumů, Harrisová by získala 48,4 procenta hlasů, Trump 45,9 procenta.

Jenže volby zpravidla nedopadnou přesně podle průzkumů a rozdíl obou soupeřů se pohybuje v hranicích obvykle udávané statistické chyby. To znamená, že volby jsou skutečně maximálně otevřené.

Rozhodnuto není prakticky nikde

Celostátní úroveň voleb navíc není nejdůležitějším faktorem. Ostatně demokratka Hillary Clintonová získala v roce 2016 více hlasů než Trump, volby ale prohrála. V americkém volebním systému se totiž hraje primárně o volitele – čím lidnatější je daný stát, tím více má volitelů. Kandidát, který vyhraje v daném státě, až na výjimky získá všechny volitele.

Nejvíce volitelů mají Kalifornie (54), Texas (40) a Florida (30). Jenže tady je o vítězi už téměř rozhodnuto. Kalifornie historicky fandí demokratům, Texas zase republikánům. A Florida si za poslední roky oblíbila Trumpa. Ve volbách tedy půjde o státy, které mají poměrně vysoký počet volitelů a kde ještě voliči nejsou rozhodnutí.

Web BBC upozornil, že volební průzkumy v těchto nerozhodnutých státech – takzvaných swing states – jsou ještě napínavější než ty celonárodní.

V Pensylvánii (19 volitelů) vede Harrisová už o méně než jeden procentní bod, náskok se tedy tenčí. Trump se do tohoto státu, kde se jej pokusil v červenci zabít střelec při pokusu o atentát, o víkendu vrátil a vítaly ho davy. Rovněž v Nevadě vede Harrisová jen o jeden procentní bod. V Michiganu a ve Wisconsinu o dva.

Jenže ani Trump nemá pod kontrolou všechny státy, které by měl teoreticky ovládnout. V Severní Karolíně podle posledních průzkumů vede o méně než jeden procentní bod. V Georgii a Arizoně vede o jeden.

To všechno jsou výsledky, které připravují voliče na pořádně vyrovnanou bitvu. Ani v jednom ze swing states není o vítězi rozhodnuto předem. List The New York Times upozornil, že pokud budou průzkumy nadále takto těsné, bude to poprvé za dlouhé dekády, co bude sčítání v klíčových státech tak napínavé.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Debata viceprezidentů byla plná sporů. Walz a Vance se hádali o Trumpa, migraci i ekonomiku

Tagy:
napětí prezident USA Donald Trump průzkumy Kamala Harrisová Americké volby 2024