USA posílají Izraeli unikátní raketový systém, mají jich jen sedm. Co všechno dokáže THAAD?

Americký raketový systém THAAD

Smrtící útoky a pomoc z USA

Spojené státy posílají na obranu Izraele raketový systém THAAD, který doprovodí přibližně sto vojáků. USA tím reagují na eskalaci napětí na Blízkém východě, krok má zastrašit především Írán. Americká CNN upozornila, že dodávka systému ukazuje, jak si USA obrany Izraele nadále váží.

I když to mezi Izraelem a Spojenými státy v posledním roce skřípe, páteř spolupráce aliančních partnerů zůstává pevná. Dokazuje to nejnovější zpráva o tom, že USA posílají do Svaté země raketový systém THAAD, který bude přímo v Izraeli obsluhovat přibližně stovka amerických vojáků.

K TÉMATU: Mocný dronový útok Hizballáhu. Na základně Izraele zabil čtyři vojáky, desítky jich zranil

Zbraň má pomoci vyztužit už tak mimořádně pevný obranný štít židovského státu. Systém THAAD patří mezi to nejlepší, co má americká armáda na poli protiletadlové obrany k dispozici. Jedná se o moderní komplet, který dokáže zastavit i balistickou střelu krátkého a středního doletu. Jeho transfer nařídil podle listu The New York Times přímo prezident Joe Biden.

Vedle systémů Aegis a Patriot tvoří THAAD tři vrstvy americké protiletecké obrany. Zmíněný komplet je ale nejvzácnější. Podle americké CNN má armáda k dispozici jen sedm kusů.

„Ostatních systémů protiraketové obrany je více než v případě kompletu THAAD, což dokládá, jakou důležitost Bidenova administrativa tomuto rozmístění v Izraeli přikládá,“ uvedl web.

Co všechno THAAD umí?

Raketový komplet se skládá ze šesti odpalovacích zařízení namontovaných na nákladních automobilech. Systém má dále výkonný radar a prvky pro řízení palby a komunikace. THAAD může být na místo určení dopraven nákladními letadly amerického letectva, jako jsou C-17 a C-5. Pentagon ale neuvedl, kdy bude systém v Izraeli aktivní.

Specifikem systému je, že dokáže zachytit i nepřátelské rakety v kosmickém prostoru. Na rozdíl od jiných protivzdušných systémů pak THAAD neničí rakety pomocí blízké exploze, ale přímým nárazem. Komplet proto musí být mimořádně přesný.

„Radarový systém, který může být rozmístěn společně s raketovou baterií nebo už je umístěn na lodích amerického námořnictva či v jiných zařízeních, může detekovat rakety dvěma způsoby. V předsunutém režimu je konfigurován k zachycení a sledování cílů na vzdálenost až 3 000 kilometrů a v terminálním režimu je zaměřen vzhůru, aby zachytil cíle během jejich sestupu. Írán je od Izraele vzdálen přibližně 1 700 kilometrů,“ uvedla americká CNN.

Obranný štít Izraele se tak dočká další posily. Už nyní má několik vrstev, které Izrael vyvinul společně se Spojenými státy. Vedle populárního systému Iron Dome jde o systémy Arrow 2 a 3 nebo Davidův prak. Izrael má k dispozici také Patrioty.

Není to poprvé, co USA vyslaly do zahraničí svůj ceněný komplet THAAD. V roce 2017 ho poslal Washington do Jižní Koreje, to bylo v době četných raketových hrozeb ze strany KLDR. Krok si ale vysloužil kritiku ze strany Číny, která se bála, že ji Američané pomocí systému špehují.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Záběry brutálních bojů u Pokrovsku. Ukrajinci rozdrtili velký tankový konvoj Rusů

Tagy: