Už připravuje rezignaci? Politici reagují na návrh obžalovat Babiše kvůli Čapímu hnízdu

Sociálními sítěmi hýbe čerstvá zpráva, že policie v pondělí navrhla obžalovat premiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho někdejší poradkyni Janu Mayerovou v kauze dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo. „Už připravuje rezignaci?“ ptá se například na svém Twitteru europoslanec Tomáš Zdechovský. Opoziční poslanci se shodují, že by měl premiér odstoupit.

„Už připravuje Andrej Babiš rezignaci?! Nebo rozjede prohlášení o kampani a účelovce?“ glosoval kauzu na Twitteru lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský.

Také poslanec za ODS Jan Skopeček uvedl, že od premiéra očekává slova o kampani. „Očekávám do hodiny: kampaň, účelovka, lži, opozice, Kalousek, mají jen program Antibabiš, já som s Orbánom zrušil kvóty ve 4 ráno,“ reagoval Skopeček.

Většina opozičních poslanců se shoduje, že by měl premiér odstoupit z funkce. „Andrej Babiš by se měl konečně zachovat jako odpovědný politik vyspělé demokratické země, odstoupit a umožnit nezávislé došetření kauzy Čapí hnízdo. Aktuální návrh policie podat obžalobu ukazuje, jak zoufale potřebujeme, aby na procesu nebyl stín pochybnosti o jeho politizaci,“ uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové je i policii zřejmé, že premiér jednal protiprávně. „Teď je to na panu Šarochovi, který už jednou stíhání (ne)pochopitelně zastavil. Policie si je protiprávním jednáním zjevně jistá. Každý trochu slušný člověk by v této situaci rezignoval. Bavíme se však o Andreji Babišovi,“ reagovala Pekarová Adamová.

Jiní však uvedli, že rezignace v případě premiéra není na stole. „Nečekám, že okamžitě rezignuje, protože všichni známe to jeho ‚nikdy, nikdy neodstoupím‘, přesto by zhasnout a odejít měl,“ napsal na svém Twitteru kandidát za koalici Spolu Marek Ženíšek.

Podobně se k situaci vyjádřil také předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. „Nevěřím, že to tentokrát bude jiné a premiér se zachová jako chlap, který při takovém průšvihu složí funkci. Ve čtvrtek mu #SPOLU chceme vyslovit nedůvěru. Ať se jasně v přímém přenosu ukáže, kdo jeho a tuto vládu stále drží u moci a kdo za ni nese zodpovědnost,“ napsal na Twitteru Jurečka.

Návrh na obžalobu je dalším důvodem pro vyjádření nedůvěry vládě i pro předsedu ODS Petra Fialu. „Vážné podezření, že se premiér dopustil dotačního podvodu, je jeden z mnoha důvodů, proč současná vláda neměla a nemá naši důvěru. Věřím, že na podzim vezmou voliči v úvahu celé tragické vládnutí posledních 4 let a konečně se této vlády zbavíme,“ uvedl Fiala.

„To, o čem si klapají čápi na střeše, se konečně zase o kousek pohnulo. Čapí hnízdo je prostě levárna,“ napsal zase senátor Tomáš Czernin (za TOP 09).

K náhlé zprávě se již vyjádřil i vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček. „Pokud vím, pánem trestního řízení je státní zástupce. Bude na rozhodnutí státního zástupce, jak s tím rozhodnutím naloží. Dokud nepadne rozhodnutí státního zástupce, nevidím důvod o čemkoliv spekulovat,“ řekl v pondělí novinářům šéf koaliční ČSSD Hamáček.

Babiš: Je to účelovka

Policie v pondělí navrhla obžalovat premiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho někdejší poradkyni Janu Mayerovou v kauze kolem padesátimilionové dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo. V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Návrhem se nyní bude zabývat dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch. Ten může podat obžalobu, ale i zastavit trestní stíhání nebo věc vyřídit jinak.

Slova o kampani a účelovce, kterou mnozí politici od premiéra očekávali, nakonec skutečně zazněla. Babiš zopakoval, že má dotační kauzu Čapí hnízdo za účelovou a uměle vykonstruovanou.

„Mě už to ani nepřekvapuje, ani to, že se tato věc objeví vždy před volbami. Jde o zcela účelovou a uměle vytvořenou pseudokauzu, která je stará 14 let a jejíž vyšetřování se táhne pět let. A už jednou byla státním zástupcem zastavena. Můj postoj k ní je nadále stále stejný. Nikdy se nic nezákonného nestalo a veškerá nesmyslná obvinění odmítám. Zároveň stále věřím, že náš justiční systém je spravedlivý a v této věci se to, doufám, ukáže,“ napsal ČTK Babiš.

Návrh padl několik dnů před hlasováním Sněmovny o vyslovení nedůvěry menšinovému kabinetu ANO a sociálních demokratů. Zajištěnou podporu vláda dosud nemá. Premiér odmítá, že by se kolem farmy dělo cokoli nezákonného, Mayerová v minulosti uvedla, že je přesvědčena o tom, že zákon porušen nebyl.

Menšinová Babišova vláda čelila pokusu o vyslovení nedůvěry dosud dvakrát – v listopadu 2018 kvůli novým informacím v kauze Čapí hnízdo včetně údajného únosu premiérova syna na Krym, v červnu 2019 kvůli návrhu auditní zprávy Evropské komise ohledně Babišova střetu zájmů. Vláda v obou případech pokus o odvolání ustála.

Tagy: