Prigožin spílal Kremlu u haldy mrtvých těl a nadával Šojguovi. Expert mu nevěří

Výhrůžky o stažení jednotek zaznívají z úst šéfa ruské žoldnéřské Vagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina poměrně často. Ve vysílání CNN Prima NEWS to uvedl politolog a rusista Jiří Just. Podle něj jde o mediální nátlak, který nemusí mít pranic společného s realitou.

O stažení vagnerovců informoval Prigožin v pátek ve svém prohlášení, které adresoval náčelníkovi generálního štábu, ministrovi obrany, prezidentovi Vladimiru Putinovi a ruskému lidu. Podle něj jsou jeho vojáci „při nedostatku munice odsouzeni k nesmyslné smrti“.

Jiří Just, novinář dlouhodobě žijící v Rusku, ale namítá, že by mohlo jít jen o plané prohlášení. „Byl bych opatrný se slovem ,stahuje‘. Tyto výhružky zaznívají z úst Prigožina poměrně často. Jde spíš o mediální a marketingový nátlak. Chce se ukázat jako ten, který má skutečně zájem na životech svých vlastních žoldáků. Že je tím otcem armády,“ nastínil expert možnou motivaci.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Záběry katastrofální exploze. Ukrajinci u Marjinky demolují jeden ruský obrněnec za druhým

„Je důležité si uvědomit, že Prigožin dříve bez jakéhokoliv sentimentu posílal na smrt stovky tisíc svých podřízených a vůbec takhle neplakal na sociálních sítích. Proto jde skutečně o jistou hru a nátlak na vojenské i politické elity Ruské federace. Jestli to má něco společného s realitou, s tím bych byl opatrný,“ pokračoval Just ve vysílání CNN Prima NEWS.

O něco dříve se Prigožin v jiném videu zveřejněném na Telegramu tvrdě opřel do šéfa resortu obrany Sergeje Šojgua a náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova, kterým sprostě nadával kvůli nedostatku dodávek munice.

„Tohle jsou kluci z Vagnerovy skupiny, kteří dnes zemřeli. Krev je ještě čerstvá. Natoč je všechny,“ křičel Prigožin. Další slova adresoval rovnou vedení v Moskvě. „Teď mě ku*va poslouchejte. To jsou ku*va něčí otcové a synové. A ty ku*vy, co nám nedávají munici, budou v pekle žrát jejich ostatky. Máme nedostatek munice na úrovni 70 procent. Šojgu, Gerasimove, kde ku*va je? Podívejte se na ně,“ rozhořčil se dále ve videu a ukázal směrem na těla desítek mrtvých ruských vojáků.

„Sedíte v drahých klubech. Vaše děti si užívají luxusního života a natáčí videa na YouTube. Myslíte si, že jste pány a že můžete rozhodovat o jejich životech. Myslíte si, že když máte muniční sklady, že na to máte právo? Jsou to základní počty. Pokud poskytujete munici dle norem, mrtvých je pětkrát méně,“ pokračoval Prigožin. „Přišli sem dobrovolně a umírají za to, abyste se měli dobře ve svých kancelářích s rudým dřevem. Tohle si poznamenejte,“ uzavřel.

Na Prigožinovo video na svém Twitteru mimo jiné upozornil rodilý Bělorus a aktivista Andrej Poleščuk. Ten poukázal zejména na množství zabitých vojáků, které šéf ruské žoldnéřské armády natočil. „Všimněte si množství tuhých vagnerovců. To je podle Prigožina za jeden den. Navíc vagnerovci stojí už jen na jednom úseku fronty. A vsaďte se, že mobíci na tom nejsou lépe. Teď už se ruské ztráty nezdají tak neuvěřitelné, že?“ tázal se 29letý student.

Pod jeho příspěvkem se okamžitě strhla velká diskuze. Někteří například připomněli, že kromě munice ruským vojákům od počátku války chyběla základní výbava. Jiní jsou toho názoru, že se Prigožinovi taková kritika může zkrátka nevyplatit. „Je nejžhavějším kandidátem na vypadnutí z okna,“ vtipkovali lidé na sociálních sítích.

Podle Justa však nejspíše žádná reakce z Kremlu nepřijde. „Všechny jeho hry se posléze řešily v zákulisí. Hovoří se o tom, že když v loňském roce vagnerovci měli jistý nedostatek munice, tak to pak řešil přímo Vladimir Putin v Kremlu, a to s Prigožinem i se Šojguem. Měla se uskutečnit schůzka, kde si měli vše vyříkat. Pokud jsou slova šéfa žoldnéřského uskupení do jisté míry pravdivá a skutečně má nedostatek munice, tak se to stejně bude řešit zákulisním způsobem,“ dodal Just.

Tagy:
smrt vojáci Ukrajina Rusko munice Vagnerova skupina Moskevský Kreml ruská invaze na Ukrajinu Bachmut Jevgenij Prigožin