Záběry katastrofální exploze. Ukrajinci u Marjinky demolují jeden ruský obrněnec za druhým

Ukrajinci u Marjinky nadále vzdorují ruskému tlaku, přičemž ničí jeden obrněnec okupantů za druhým. Nově zveřejněné video například ukazuje demoloci ruského bojového vozidla pěchoty BMP-3. Likvidaci tohoto stroje způsobila protitanková mina i sebevraždený dron. Stroj poté zasáhl ještě další ukrajinský bezpilotní letoun, který na BMP svrhl výbušninu, což vedlo ke katastrofální explozi. Okolnosti zveřejněných záběrů je v době válečného konfliktu složité nezávisle ověřit.

„Vojáci našich ozbrojených sil zničili ruský BMP-3. Použili k tomu kamikadze dron. Sláva Ukrajině,“ komentoval záběry ukrajinský generální štáb na svém Facebooku. O něco konkrétněji situaci popsal účet Ukraine Weapons Tracker, který se podrobně věnuje bojům na východní i jižní frontě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Akt zoufalství? Rusko používá tanky určené k exportu. Ukrajinci zničili kolos za 100 milionů

„Sága ruského BMP-3. Bojové vozidlo pěchoty nejprve přejelo protitankovou minu. Poté ho posádka opustila a vydala se po svých. Později byl stroj zasažen ještě ukrajinským dronem FPV a nakonec zcela zničen, když na něj další bezpilotní letoun shodil granát RGT-27S2, což vedlo ke vzplanutí munice uvnitř obrněnce,“ uvedla analytická stránka na Twitteru.

O definitivní úder – tedy svržení bomby z dronu – se postarala ukrajinská 79. vzdušná výsadková brigáda. „Snažíme se vyřazovat z provozu nepřátelské bojové vybavení. Jelikož tento šrot může v některých případech být stále použitelný, likvidujeme taková vozidla definitivně pomocí granátů, které svrháváme z dronů,“ stojí v prohlášení výsadkářů.

Účet Ukraine Weapons Tracker doplnil, že k úderu mělo dojít v blízkosti Marjinky. Tato zpráva koresponduje s faktem, že 79. brigáda operuje u Marjinky v poslední době poměrně často, přičemž demoluje jeden ruský obrněnec za druhým.

Analytici považují boje u zmíněného doněckého města za podobně brutální jako ty, k nimž dochází u Bachmutu. Marjinka je zároveň jedním z nejvíce zničených ukrajinských měst. Představitelé Kyjeva konstatovali, že už de facto neexistuje.

Vzpomínka na Hirošimu

Ve východukrajinském městě už nestojí budova, která by nebyla poničená. Místní obyvatelé si na válku zvykali dlouhé roky, jelikož Marjinka leží kousek od Doněcku – oblastního města, které už od roku 2014 kontrolují proruští separatisté a ruská armáda. Nyní ale ze sídla, v němž před vypuknutím válečného konfliktu žilo asi 10 tisíc lidí, nezbylo už prakticky vůbec nic.

Hrůzy, které se v Marjince odehrávají, lidé stále častěji přirovnávají k nejrůznějším událostem druhé světové války. Letecké snímky Marjinky, která si vysloužila přezdívku „městská pekelná krajina“, připomínají dobové fotografie Varšavy z roku 1944. Tehdejší povstání obyvatel hlavního polského města krvavě potlačilo nacistické Německo, které metropoli během dvou měsíců praktickou celou vybombardovalo.

Vymazání města z povrchu zemského je dokonce přirovnáváno ke zkáze japonské Hirošimy, na kterou Američané v roce 1945 svrhli atomovou bombu.

Tagy:
válka Varšava dron Facebook Twitter Ukrajina výbuch mina Hirošima exploze bezpilotní letoun drony Rusko Donbas Kyjev granát těžká technika Druhá světová válka Doněcká oblast BMP Marjinka BMP-3 Ukrajinská 79. vzdušná výsadková brigáda