Unikátní operace. Dvojčata sdílela mozek, lékaři je dokázali oddělit díky virtuální realitě

Týmu brazilských a britských lékařů se podařilo za pomoci virtuální reality oddělit tříletá siamská dvojčata Bernarda a Artura Limovy, která byla spojena v oblasti lebky a sdílela mozkovou tkáň. Dvojčátka podstoupila celkem sedm operací, přičemž jen poslední dvě si vyžádaly neuvěřitelných 33 hodin a podílelo se na nich téměř 100 zdravotníků, píše web Sky News.

Operaci prováděl brazilský chirurg Gabriel Mufarrej pod vedením britského kolegy Noora ul Owase Jeelaniho. Ten stanici BBC řekl, že se po skončení cítil „naprosto zničený“, jelikož si během 33 hodin udělal jen čtyři 15minutové pauzy. „Bylo ale skvělé pak vidět šťastnou rodinu,“ uvedl Jeelani.

V úspěšném zákroku lékařům pomohla virtuální realita, díky které v měsících před zákrokem vytvářeli na základě magnetických rezonancí a výpočetních tomografií (CT) projekce těl dvojčat, která jim umožnila otestovat různé techniky „nanečisto“. „Bylo skvělé vidět anatomii a provést operaci ještě před tím, než jsme ty děti vystavili riziku,“ okomentoval Jeelani využití virtuální reality.

„Nejenže jsme chlapcům a jejich rodině zajistili novou budoucnost, ale také jsme tým místních lékařů vybavili schopnostmi a sebevědomím, aby mohl v budoucnu znovu úspěšně provádět tak složitou práci,“ řekl webu Sky News chirurg. „Díky tomu můžeme doufat, že zlepšíme výsledky pro všechny děti a rodiny, které se ocitnou v tak obtížné situaci,“ pokračoval Jeelani, který už má nyní na kontě šest operací siamských dvojčat, ačkoliv tuto poslední provedl na dálku.

Operace chlapcům změní život

Artur a Bernard se podle lékařů zotavují v nemocnici a čeká je šestiměsíční rehabilitace.

Doktor Mufarrej uvedl, že rodina s dvojčaty přicestovala do Ria de Janeira už před dvěma a půl lety a na jeho pediatrickém oddělení už se stala „součástí jejich (nemocniční) rodiny“. „Jsme rádi, že operace proběhla tak dobře a že chlapcům změní život,“ doplnil svého kolegu Jeelani.

Podle Gemini Untwined se siamská dvojčata narodí při jednom z 60 000 porodů, z toho pouhých pět procent je srostlých v oblasti lebky. Jiné zdroje nicméně uvádějí, že výskyt siamských dvojčat je vzácnější, a to při jednom z 200 000 porodů s vyšší incidencí v Africe a jihozápadní Asii.

Tagy: