Naděje zhasla, nemocnice může odpojit chlapce v kómatu. Je to poprava, říká zdrcená matka

Britský Odvolací soud zamítl žádost o prodloužení léčby Archieho Battersbeea. Přístroje, které 12letého chlapce udržují při životě, tak mohou být během několika hodin odpojeny. Battersbee leží v londýnské nemocnici od 7. dubna, kdy byl svoji matkou nalezen v kómatu doma. Lékaři ale chlapce považují za prakticky mrtvého a v udržování ho při životě pomocí přístrojů nevidí smysl. Soudy jim daly ve sledovaném případě za pravdu. Rodina ale ostře nesouhlasí.

Pondělní verdikt Odvolacího soudu nezměnil ani nátlak Výboru OSN pro práva osob se zdravotním postižením. Ten urgoval britskou vládu, aby zastavila odpojení od přístrojů, dokud případ sám detailně neprozkoumá.

Odvolací soud ale potvrdil verdikt předchozích soudců, kteří se postavili na stranu lékařů londýnské Královské nemocnice. Podle nich se Archie nachází ve stavu mozkové smrti a odpojení od přístrojů je v nejlepším zájmu všech. Soudce Andrew McFarlene argumentoval, že Úmluva o právech osob se zdravotním postižením, kterou Výbor zmiňoval, není „integrovanou mezinárodní smlouvou“, a tudíž se nevztahuje na britský právní systém.

„Každý den, kterým pokračuje udržování Archieho při životě, je proti jeho nejlepším zájmům. A stejně tak odklad, byť krátký,“ zdůvodňoval dále podle webu Sky News soudce rozhodnutí. Ten tak potvrdil názor svého předchůdce Justice Haydena z poloviny července. „Bohužel neexistuje léčba, která by napravila to poškození, které se Archiemu stalo. Není tu žádná naděje na uzdravení se,“ řekl tehdy soudce Hayden.

Definitivní konec už v úterý?

Přístroje tak mohou být odpojeny v úterý v poledne. S něčím takovým se ale stále odmítá smířit rodina Archieho, podle které by měla léčba pokračovat až do samotného konce. Už před rozhodujícím líčením Archieho matka obvinila nemocnici ze „zinscenované popravy“ jejího syna. „Plánované odpojení od přístrojů je podle mě ta nejhorší varianta. Nevidím v tom žádnou důstojnost. My nesouhlasíme s myšlenkou důstojnosti ve smrti. Vynucovat ji na nás a urychlovat jeho smrt za tímto účelem je velmi kruté,“ řekla v červenci.

Smutný příběh se začal odehrávat letos 7. dubna v Londýně. Archieho našla doma jeho matka v bezvědomí. Kolem krku měl uvázaný pásek. Přesné okolnosti nejsou doposud známy, ale podle matky mohla za neštěstím stát výzva „Blackout“ na sociální TikTok. Při ní lidé sami sebe dostávají do bezvědomí zadržením dechu nebo právě škrcením se.

Případ je ve Velké Británii ostře sledovaný, a to hlavně kvůli rozporu mezi nemocnicí a rodinou. Od roku 2018 totiž lékaři mají pravomoc rozhodnout o tom, co je v zájmu jejich pacientů. Případně tedy i o odpojení od přístrojů, pokud souhlasí i příbuzní. Pokud nesouhlasí, rozhoduje ve věci soud, vysvětluje web německého deníku Bild.

Tagy: