Březen jako na houpačce. Jarní teploty a slunce vystřídá opět prudké ochlazení

Začátek března bude teplý, konec příštího týdne ale bude provázet výrazné ochlazení. Třetí kalendářní měsíc by mohl být teplejší, ale i o něco sušší, než bývá každoročně zvykem. Nejvyšší teploty naměříme v týdnu od 22. března, kdy se přes den vyšplhají k 11 °C. Vyplývá to z dlouhodobé předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pro následující čtyři týdny.

„Předpokládáme, že období od 1. do 28. března bude teplotně průměrné až slabě nadprůměrné,“ uvádějí meteorologové. Pravděpodobně nejteplejší bude týden od 22. března, když už by i noční teploty měly zůstávat nad bodem mrazu.

Příští týden začne sérií nadprůměrně teplých dní. Maximální denní teploty budou kolem 10 °C, ve čtvrtek až kolem 12 °C. Před víkendem ale do Česka znovu dorazí prudké ochlazení, takže pro neděli 7. března předpovídají meteorologové denní maxima jen kolem 1 °C. V dalších třech týdnech by se ale mělo opět postupně oteplovat.

Srážkově bude letošní březen nanejvýš průměrný, možná i mírně sušší. V jednotlivých týdnech spadne většinou od čtyř do osmi litrů vody na metr čtvereční.

Průměrná teplota v Česku v období od 1. do 28. března je 2,7 stupně Celsia. Nejchladněji bylo touto dobou podle dostupných údajů v roce 1987 s průměrnou teplotou minus 3,3 stupně, zatímco o tři roky později bylo v průměru plus 6,5 stupně Celsia.

Tagy: