V Británii zemřelo po očkování vakcínou AstraZeneca sedm lidí, vyšetřování pokračuje

V Británii po očkování proti covidu vakcínou od britsko-švédské společnosti AstraZeneca zemřelo sedm lidí kvůli krevní sraženině. Informoval o tom v sobotu zpravodajský server BBC, kterému údaj potvrdil britský úřad pro kontrolu léčiv (MHRA).

Do 24. března bylo v Británii tímto přípravkem očkováno 18 milionů lidí, krevní sraženiny mělo 30 z nich. Není jasné, zda sraženiny vznikají v důsledku očkování, anebo zda se jedná o shodu náhod. Úřad MHRA zdůraznil, že klady očkování proti covidu převažují nad riziky.

Podle zprávy MHRA šlo ve 22 případech o trombózu mozkových žil a splavů (CVST), kdy se sraženina zformuje v mozku. Dalších osm případů tvoří jiné typy trombóz u lidí s nízkým počtem krevních destiček. Některé země, jako například Německo, Francie, Nizozemsko či Kanada, omezily užití vakcíny od AstraZenecy pro starší ročníky.

Vyšetřování, zda vakcína britsko-švédské společnosti způsobuje velmi vzácné krevní sraženiny, stále pokračuje. Začátkem tohoto týdne Evropská agentura pro léčivé přípravky uvedla, že příčinná souvislost „nebyla prokázána, ale je možná“.

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) v současnosti vyšetřuje celkem 62 případů krevních sraženin, které se v různých zemích vyskytly po podání vakcíny proti covidu od společnosti AstraZeneca.

Dva samostatné výzkumné týmy v Německu a Norsku tvrdí, že mají vysvětlení ohledně tvorby krevních sraženin po podání vakcíny firmy AstraZeneca. Minimálně 30 případů, kdy byly krevní sraženiny v Evropě hlášeny, je podle odborníků důsledkem velmi vzácné odezvy imunitního systému, více se dočtete zde.

Tagy: