Střelba v centru Mostu. Divoká prasata tam nejspíš loví pytláci, bachyni zasáhli šípem

V centru Mostu řádí pravděpodobně pytlák. Policisté už řeší dva případy, kdy někdo v místním parku usmrtil divoké prase. Jednou dokonce bachyni, která měla mít mladé. Navíc zbraní, kterou se u nás lovit nesmí – lukem a šípem. Za to teď neznámému pachateli hrozí až dva roky za mřížemi.

Obyvatele Mostu trápí skupinky divokých prasat, které se procházejí přímo mezi paneláky. „Zažila jsem, že mě jednou divoké prase napadlo a opravdu je to nepříjemný. Vylezla jsem na strom,“ popsala svůj zážitek jedna z místních obyvatelek. „Byla tři metry ode mě, myslela jsem, že umřu,“ dodala nepříjemnou zkušenost další.

Někomu už nejspíš došla trpělivost a rozhodl se problém s divočáky vyřešit sám. V prvním případě dokonce neznámý střelec srazil bachyni šípem. U sebe přitom měla mít i mladé. Bachyně i se zabodnutým šípem běžela ještě několik stovek metrů až k místnímu okresnímu soudu, kde nakonec zemřela.

ČTĚTE TAKÉ: Pytlák na Plzeňsku zastřeleným jelenům řeže hlavy. Zasluhuje sto ran holí, říká myslivec

Podle myslivců pravděpodobně nestřílel nikdo z jejich řad. Dotyčný se totiž dopustil hned několika prohřešků. Nejen že se nesmí lovit v centru města. Zakázaný je u nás i lov pomocí šípů. „Takou věc nemůže normální člověk udělat, protože bachyni kuší neusmrtí. Ona někde uhyne, ale zůstanou sirotci,“ vysvětlil myslivecký hospodář Miroslav Machala. Podle místních se jich ujala jiná bachyně, která se skupinou asi 10 selat obráží místní sídliště.

O pár týdnů později řádil střelec v parku znovu. Jestli jde o toho samého, nebo se rozhodl vzít zbraň do ruky někdo jiný, policisté zatím neví. Pytlák tentokrát nepoužil luk a šíp. „Neznámá osoba usmrtila taktéž divoké prase dosud nezjištěnou zbraní,“ řekl policejní mluvčí Václav Krieger. Jde přitom o poměrně frekventovaný park nedaleko centra města. Šíp nebo v druhém případě pravděpodobně kulka tak mohly poranit i malé dítě.

Policie už po obou střelcích pátrá. Zatímco tomu, který použil jako zbraň luk a šíp hrozí za pytláctví až dva roky za mřížemi. Druhému, který použil střelnou zbraň, paradoxně jen 30tisícová pokuta. Ulovil totiž divočáka, který měl menší než 10tisívou hodnotu, a tak jde jen o přestupek.

Tagy: