Jde po mně divočák, jsem na stromě. Vyděšený mladík pobavil policisty na Českolipsku

Divoký kanec uvěznil na stromě turistu, vyděšený mladík volal o pomoc policistům. Ti byli připravení prase vyplašit, to ale nakonec poklidně z místa odešlo ještě před jejich příjezdem. Jan Kunáš z Ostravy v každém případě na pobyt ve Stráži pod Ralskem na Českolipsku do smrti nezapomene.

„To ani nevíte, jak, a už jste na stromě. Jen jsem ho zahlédl, jak přímo ke mně běží, a už jsem hledal nejbližší strom s větvemi. Je to převážně jehličnatý les, takže bylo velké štěstí, že tam jeden smrk hned u cesty byl,“ vzpomíná na svůj vrcholný fyzický výkon Jan Kunáš, třiadvacetiletý mladík z Ostravy, který je ve Stráži pod Ralskem na návštěvě u kamaráda.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na lesníka Martina a jeho syna se vyřítil medvěd. Když chlapec zakopl, zazněla střelba

„Bylo hezky, tak jsem se vydal na procházku do lesa. Jdu po asfaltce a najednou jsem slyšel divné zvuky, ohlédl jsem se a on na mě běžel. Takové macaté divoké prase se zahnutými kly,“ vypráví mladý muž, který je přesvědčený, že by mu divočák ublížil, kdyby nenašel záchranu ve větvích stromu.

Zatímco mladík se držel kmene stromu, divočák se neměl k odchodu. „Pořád se pohyboval okolo stromu a měl o mě zájem,“ popisuje Jan Kunáš. Po několika minutách se proto rozhodl přivolat si pomoc. Les byl liduprázdný, tak vzal telefon a volal linku 158. Překvapenému policistovi na operačním středisku popsal, že sedí na stromě, pod ním je divoké prase a on neví, co dělat.

„Nejdřív jsme se tomu trochu zasmáli a pak mi řekl, ať mu popíšu, kde jsem, že tam pošle hlídku, aby prase vyplašila. Problém byl, že v tom lese je velmi špatný signál, a tak jsem posílal souřadnice. Musel jsem kvůli tomu vylézt ještě výš, aby to vůbec z telefonu odešlo,“ pokračuje v popisu svých peripetií.

Nakonec divočáka přestalo bavit turistu strašit ještě dřív, než dorazili policisté, a zmizel v lese. Mladík slezl ze stromu a hlídka ho vyvezla z lesa. Neměl tam totiž co pohledávat. Les, kde narazil na kance, patří státnímu podniku Diamo. Kdysi se kousek odtud těžil uran a dodnes je sem vstup zakázaný. „Zvěře je tu hodně, i divočáků, lidé je tu neruší. Turistu na stromě jsme tady ale ještě neměli,“ směje se Pavel Schreiner z Diama, který má na starosti dohled nad lokalitou.

Tagy: