Česká Lípa jako hlavní město mongolské menšiny. Co nejvíc trápí tamní obyvatele?

Česká Lípa jako hlavní město mongolské menšiny

Česká Lípa patří k městům, které mají mimořádně bohaté zkušenosti s integrací cizinců. Žije tam totiž nejpočetnější mongolská komunita v Česku. Zdaleka to ale není jediné, co tamní život ovlivňuje.

Základní škola na Špičáku, největší škola v České Lípě, do lavic tam každý den usedá zhruba sedm desítek mongolských dětí. Velká část při nástupu neumí ani slovo česky. Podle ředitele Libora Šmejdy se doslova za pochodu učí novou situaci zvládat všichni – žáci i jejich učitelé. „A není to jen o práci s těmi žáky, my musíme komunikovat i s jejich rodiči, vysvětlovat jim, co chceme, jakým způsobem by měli spolupracovat, aby to neslo to kýžené ovoce,“ popsal.

České Lípě se někdy říká hlavní město Mongolů v Česku, nikde jinde jich u nás tolik není. Práci nacházejí ve zdejších továrnách. „V Mongolsku pro mladé lidi není moc práce, z jedné strany Rusko, z druhé strany Čína, kde se vyrábí všechno, takže tam žádný velký průmysl není. Oni si myslí, že když přijdou sem pracovat, mohou časem získat trvalý pobyt a posunout se třeba do jiné země Evropské unie,“ vysvětlila tlumočnice z mongolštiny.

Česká Lípa má co nabídnout i turistům, třeba hrad, který je přímo v centru města a má jednu velkou výhodu, nemusíte se za ním drápat na nějaký vysoký kopec. Samozřejmě ani tady není život růžový, lidi trápí třeba zhoršující se dostupnost bydlení. Nabídek je sice dostatek, ale ceny jsou výš, než si většina zájemců může dovolit.

Co dalšího trápí tamní obyvatele? Podívejte se na reportáž v úvodu článku.

Tagy: