VÝSTRAHA: Na Česko se valí intenzivní deště. Podívejte se, kde hrozí největší nebezpečí

Labe v Děčíně vystoupilo na nejvyšší stupeň povodňové aktivity.

Počasí (22.2.2024 6:09)

Severu Česka hrozí v nadcházejících hodinách vydatný déšť a rozdvodnění toků, varují meteorologové. Do pátečního poledne by mělo v Krkonoších spadnout přes 50 milimetrů srážek. Intenzivní srážky postihnou také Orlické hory, kolem Králického Sněžníku a Jeseníky, varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Rozvodnit se mohou toky v povodí horního Labe a Jizery a také v Českém lese a části Šumavy, vyplývá z výstrahy ČHMÚ.

V oblasti od Orlických hor po Jeseníky na severu Česka meteorologové očekávají do sobotního poledne ojediněle více než 60 milimetrů srážek. „Zejména v noci na sobotu se vyskytnou nad 1000 metrů, v Čechách nad 600 metrů a přechodně i v nižších polohách srážky smíšené nebo sněhové,“ uvedl Štefan Handžák z ČHMÚ.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zvířata dokážou předpovědět počasí. Cvrček určí teplotu, ptáci upozorní na zemětřesení

Vydatnější srážky rozvodní některé toky. Hladiny v povodí horního Labe a Jizery by měly stoupat jen na první povodňový stupeň bdělosti, kdy se voda ještě nevylévá z břehů. Ojedinělý druhý stupeň pohotovosti meteorologové předpokládají na Labi u vodní nádrže Les Království. Od noci na pátek na povodňový stupeň bdělosti mohou vystoupat i toky pramenící v Českém lese, jako je Radbuza a Mže, a šumavské toky v povodí Vydry, Křemelné, horní Otavy a horní Vltavy. Povodňová výstraha platí do odvolání.

Hladiny řek v Česku kvůli dešťům a odtávání sněhu na horách přechodně stoupaly na povodňové stavy již v uplynulých dvou týdnech. Zejména v podhůří Krkonoš se toky na některých místech dočasně dostaly až na nejvyšší povodňový stupeň ohrožení.

Tagy: