Takto vypadá hrozivá předpověď pro další dny. Model ukazuje, kde po Česku udeří lijáky

Voda z polí zaplavila část obce Velký Týnec.

O víkendu hrozí extrémní deště a povodně, varoval ČHMÚ

Česko je na nohou, předpověď na další dny uvádí vytrvalý déšť a modely, i když nemusí vyjít, připomínají roky 1997 a 2002, kdy zasáhly české území děsivé povodně. Vedoucí oddělení kvality ovzduší ČHMÚ Jáchym Brzezina na svém účtu X zveřejnil, jak by se situace mohla vyvíjet a kde s velkou pravděpodobností udeří ty největší lijáky.

Výstraha před lijáky platí od čtvrteční půlnoci do pondělí. V závislosti na tom, jak předpověď vyjde, se o víkendu očekávají rozvodněné toky. „Předpovědní modely stále předpovídají opravdu extrémní srážkové úhrny na velké části našeho území, a to zejména ve čtvrtek až sobotu. Pro některé oblasti mohou dosahovat hodnot nad 200 mm,“ napsal na sociální síti X vedoucí oddělení kvality ovzduší ČHMÚ Jáchym Brzezina. Příspěvek doplnil o znepokojující animaci postupu srážek.

ČTĚTE TAKÉ: Hrozí záplavy jako v roce 1997, uvedli experti. Povodí chystají zvláštní opatření, kde platí VÝSTRAHA?

Poukázal zejména na extrémy, i když dodal, že konkrétní úhrny v konkrétních oblastech se těžko předpovídají. „Hodnotu převyšující 450 mm v oblasti Jeseníků bych bral s rezervou, toto se hodně obtížně modeluje. Každopádně je dost možné, že srážkové úhrny budou v některých oblastech ČR zcela extrémní,“ varoval dále Brzezina. Uživatelé sociálních sítí upozornili, že obrázky připomínají přicházející apokalypsu.

Další dny mohou být kritické a je otázkou, do jaké míry se tyto predikce naplní. Podle expertů z ČHMÚ by hladiny řek na mnoha místech měly překročit třetí stupeň povodňové aktivity. Zejména během soboty a neděle. „V povodích, kde budou 24hodinové úhrny přesahovat hodnoty nad 120 mm, předpokládáme i možnost výrazného překročení limitů pro tento stupeň,“ varovali meteorologové.

Velké nebezpečí záplav hrozí zejména na severovýchodě a východě Česka. Rizikové zvedání toků může nastat i v částech Jihočeského, Libereckého nebo Královéhradeckého kraje. Ve Středočeském kraji hrozí velká voda pouze v okrese Poděbrady.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Ředitel ČHMÚ Mark Rieder pak uvedl, že předpověď nápadně připomíná tu z let 1997 a 2002. „Je to specifická synoptická situace a rozmístění jednotlivých tlakových polí je si velice podobné s povodněmi z let 1997 a 2002. Nad území střední Evropy přijde tlaková níže, která nejdříve přejde naše území z východu a poté se obrátí a přejde naše území podruhé,“ popsal.

Rieder poté novinářům řekl, že podle modelových studií budou s přicházející klimatickou změnou podobné situace četnější. „Řekl bych, že tato situace je v poměrně krátké době další velkou povodňovou situací. Poslední nastala v prosinci loňského roku, kdy došlo k tání sněhu,“ dodal.

Na extrémní počasí se nicméně připravují města napříč Českem. Hasiči v Brně i v Jeseníku plní pytle pískem, ti moravskoslezští ruší Den otevřených dveří stanice. Na silný déšť a možné povodně se připravuje i Praha – městské organizace prověřují techniku, materiál a zajišťují pohotovost zaměstnanců, správce městských lesů začal preventivně odpouštět vodu z některých nádrží.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vietnamská Hanoj je po vodou. Tajfun Yagi zabil 179 lidí, úřady evakuovaly stovky obyvatel

Tagy: