V Česku se objevil už osmý případ opičích neštovic. Nakažený je 33letý Pražan

Hygienici potvrdili osmý případ opičích neštovic, všechny jsou u lidí pobývajících v Praze. V tiskové zprávě o tom ve středu informovala Hygienická stanice hlavního města Prahy. První případy opičích neštovic se mimo země jejich běžného výskytu začaly objevovat v polovině května, ČR první zaznamenala 24. května a celkem šest do 1. června.

Poslední zjištěná nákaza z úterního večera je u 33leté osoby s trvalým pobytem v Praze. „Mezi prvním příznaky se u předmětné osoby ve druhé polovině června objevil výsev pupínků na určitých částech těla. Po ošetření v lůžkovém zdravotnickém zařízení se daná osoba nachází ve striktní domácí izolaci a je v pravidelném kontaktu se svým ošetřujícím lékařem,“ uvedli hygienici.

Nakažení z ČR jsou Češi i cizinci, před nákazou pobývali například na Kanárských ostrovech, na začátku května na festivalu v belgických Antverpách nebo v Portugalsku.

Odborníci tvrdí, že riziko šíření opičích neštovic v běžné populaci je nízké. Nákaza se přenáší dlouhodobým nebo blízkým kontaktem, například sexuálním. Přenos je možný sporami z puchýřů neštovic nebo tělními tekutinami, nákaza je tak možná i skrze oblečení či ložní prádlo. Mezi příznaky onemocnění patří horečka, bolesti hlavy a kožní vyrážka, která se obvykle objeví nejprve na obličeji a pak se šíří po zbytku těla.

První případy opičích neštovic se mimo země jejich běžného výskytu začaly objevovat v polovině května. Světová zdravotnická organizace (WHO) eviduje přes 3 200 případů v padesáti zemích a jedno úmrtí.

Opičí neštovice byly poprvé zaznamenány v Konžské demokratické republice v 70. letech minulého století a donedávna se vyskytovaly hlavně v částech střední a západní Afriky. Evropská agentura pro léčivé přípravy (EMA) začala hodnotit použití vakcíny proti planým neštovicím i proti těm opičím, v USA hodlají začít s distribucí 300 tisíc dávek této vakcíny do ordinací, do podzimu jich chtějí 1,3 milionu. Očkování v rizikové skupině mužů majících sex s muži chystá i Velká Británie.

Tagy:
Česko Praha Krajská hygienická stanice opičí neštovice