Celníkům se naskytl otřesný pohled. V Praze zabavili zapáchající maso mířící na tržnici

Celníci v Praze zabavili také ryby v přeplněné kádi.

Celníci v Praze zabavili zapáchající maso mířící na tržnici

Otřesné záběry natočili celníci v Praze. K zákazníkům mířily tuny zapáchajícího maso a hynoucích ryb. Prvního řidiče, který vezl bez povolení a hlavně bez chlazení plnou dodávku nejrůznějších pochutin, zastavili u pražské asijské tržnice. V jiné dodávce na Jižní spojce se v přeplněné kádi tísnilo 230 kilo ryb.

Celníci slavili úspěch přímo v areálu tržnice v pražské Písnici, kde číhali na podezřelé řidiče, a čekání se jim vyplatilo. Dodávku si vytipovali během noční směny. Řidič po zastavení při výjezdu z brány na svou obhajobu tvrdil, že veze ovoce a zeleninu do Berlína.

ČTĚTE TAKÉ: Češi se bojí. Prodeje pepřových sprejů a paralyzérů začátkem roku raketově vystřelily

„Zelenina a ovoce. Jo, dobře. Máte od toho nějaký papír, fakturu?“ tázali se celníci. „Já nevím, já jenom pomáhat, já nemluvím česky,“ odpověděl jim šofér.

Výmluva cizince se jim ale moc nezdála. Navíc auto mělo podle označení sloužit k převozu pečiva. Jak se později ukázalo, šlo jenom o zastírací manévr.

„Po zastavení vozidla však celníci uvnitř objevili značné množství živočišných produktů, ke kterým řidič nebyl schopný doložit doklady prokazující kvalitu a původ,“ řekla pro CNN Prima NEWS Nikola Soukalová, mluvčí pražských celníků.

Muž v polystyrenových boxech převážel zboží bez chlazení. Šlo třeba o kohouty s hlavou a běháky, pečená kuřata, závitky s masem a rýží, různé druhy masných výrobků balených v banánových listech nebo drůbeží vnitřnosti. „Celková hmotnost kontrolovaného zboží byla dvě tuny. Přepravce navíc ani neměl potřebnou registraci pro přepravu živočišných produktů,“ doplnila Soukalová.

Veterináři maso znehodnotili modrou barvou a muži teď hrozí pokuta do výše až deseti milionů korun.

Platit nemalý postih může i jiný řidič, tentokrát bílé dodávky. Celníci proti němu zakročili v Praze na Jižní spojce. Muž převážel v kádi 230 kilo kaprů a jeseterů.

„Ryby byly v přeplněné kádi, jevily známky dušení i přestože tam bylo zapnuté vzduchování. Měly omezený pohyb a byly vystavené nepřiměřenému stresu, z toho důvodu uhynulo pět ryb. Naši kolegové na místě nařídili vylovení, omráčení a vykrvení těch ryb, které se následně bezpečně zlikvidují v asanačním podniku,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

V namátkových kontrolách budou celníci i nadále pokračovat. Nepoctivců jenom letos odhalili už desítky.

Tagy: