V Česku startuje turecký festival. Velvyslanec Ankary láká na jídlo, golf i divadlo

Turecké velvyslanectví v Praze organizuje v Česku již druhý ročník festivalu, který má občanům tuzemska přiblížit tureckou kulturu a gastronomii. Právě jídlo je ústředním motivem letošních oslav, které startují v sobotu v Berouně golfovým turnajem. Turecký velvyslanec v Česku Egemen Bagis ale pro CNN Prima NEWS přiblížil, že akce budou probíhat po celé zemi.

Guláš, turecká káva nebo typický doner kebab – to jsou jen některé prvky turecké gastronomie, které se v Česku už nastálo uchytily. Právě na staletou provázanost turecké a české kultury chce poukázat každoroční festival pořádaný ambasádou Ankary v Praze. Zatímco loni byla tématem festivalu turecká káva, letos organizátoři lákají na tureckou gastronomii.

Festival oficiálně startuje v sobotu v Berouně, kde se bude konat prestižní golfový turnaj.

„Půjde o přátelskou sportovní akci, cílem je propagace Turecka. Budeme tam mít spoustu tureckých jídel. Pozvání na golfový turnaj dostali čeští i turečtí byznysmeni, umělci i politici,“ sdělil pro CNN Prima NEWS turecký velvyslanec v Česku Bagis, který v minulosti působil téměř 15 let v tureckém parlamentu a byl poradcem prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Akce v Berouně se zúčastní například český exprezident Václav Klaus, který pronese i veřejnou řeč. Političtí hosté ale přiletí také z Turecka.

„Měl by dorazit i turecký ministr zahraničí (Mevlut Cavusoglu, pozn. redakce), ten se má mimochodem v pátek sejít s českým ministrem Lipavským, který ale zrovna chytil covid. Jeho kancelář mi ale sdělila, že se do pátku uzdraví. Turecký ministr zahraničí nejspíše v Berouně bude, on je jedním z nejlepších golfových hráčů v Turecku. Má ale mnoho práce při zprostředkovávání mírových rozhovorů mezi Ruskem a Ukrajinou, harmonogramy se mění každý den,“ osvětlil velvyslanec.

Lidé, kterým se bude během golfového turnaje dařit, mohou vyhrát například letenky do Turecka nebo speciální kávovary potřebné k přípravě pravé turecké kávy.

Festival bude pulzovat celým Českem

Golfový turnaj v Berouně je pomyslným „odpalem“ celého tureckého festivalu, který se posléze přelije do celé republiky. Další akce budou probíhat v Praze a Brně, kde se lidé mohou seznamovat hudbou i tancem. Velký prostor pak dostane i turecké divadlo. A pochopitelně jídlo.

„Čekáme, že ho Češi ochutnají, zalíbí se jim a budou se o něj dále zajímat. Jídlo má moc smýt mezi lidmi veškeré rozdíly,“ řekl Bagis v rozhovoru.

Turecké speciality nebo jídla, která jsou inspirovaná tureckou kuchyní, budou nabízet restaurace po celém Česku. Mezi nimi i populární MG restaurace v Mladé Boleslavi, která vedle dalších pokrmů láká na exkluzivní grilovanou chobotnici. „Do akce se zapojí také pražská restaurace U Zlaté studně, kde budou připravovat speciality turecký šéfkuchař Deniz Ahmet Kose a český šéfkuchař Pavel Sapík,“ uzavřel velvyslanec.

Tagy: