Přílet naděje: V Česku přistála hasicí letadla z Itálie. Kdy půjdou do akce?

Letouny z Itálie vyrobila kanadská firma Canadair cíleně k hašení požárů

Do Česka dorazila z Itálie speciální letadla na hašení

Do Česka ve středu odpoledne dorazila dvě hasicí letadla z Itálie, každé s kapacitou přes šest tisíc litrů vody. První přistálo v 16:10 na letišti v Odoleně Vodě, druhé o čtvrt hodiny později. Nasazeny budou do akce ve čtvrtek. Tyto stroje mohou podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) znamenat průlom v boji s požárem v Národním parku České Švýcarsko, se kterým se hasiči potýkají už čtvrtý den.

Hasit v Českém Švýcarsku začnou letadla ve čtvrtek. Vodu budou nabírat z jezera Milada. Dva velkokapacitní stroje budou podle Rakušana využity k tomu, s čím mají hasiči největší problém. Jsou to nepřístupné plochy, na kterých už nehoří, ale kde hrozí vznik dalších ohnisek požáru.

„Tyto plochy budou ošetřovány vodou, aby k dalšímu vznícení nedošlo, a tím si myslíme, že by v celé té věci mohlo dojít k zásadnímu pozitivnímu průlomu a po použití masivní letecké techniky už se skutečně můžeme bavit o tom, že ten požár bude pod kontrolou,“ dodal ministr.

Letouny z Itálie vyrobila kanadská firma Canadair cíleně k hašení požárů. Nejde tak o přestavbu běžného typu letadla. Konstruktéři canadairy navrhli jako létající čluny s křídlem na vrchu trupu a zatahovacím kolovým podvozkem. Tato letadla tak mohou startovat z vodní hladiny i pozemních letišť a nabírat vodu za letu.

Možnost přistávání na hladině, aerodynamický systém napouštění a vypouštění vody a větší rychlost i nádrž než u vrtulníků s bambi vaky je hlavní výhodou canadairů, uvedl mediální zástupce firmy Česká letecká servisní Jaroslav Martínek. Tato firma v minulosti prováděla modernizaci několika letounů Canadair pro Chorvatsko. Hodnota jednoho takového stroje začíná podle Martínka na zhruba 35 milionech dolarů, tedy asi 850 milionech korun.

Požár v Českém Švýcarsku zatím hasí sedm vrtulníků s tzv. bambi vaky pro nabírání a vypouštění vody za letu. Kromě dvou strojů, které poslaly na pomoc Polsko a Slovensko, s ohněm bojují i dvě české armádní a dvě policejní helikoptéry a také vrtulník firmy Czechoslovak Group.

Tagy:
požár Itálie letoun hasiči Ústecký kraj Česko Hřensko hašení Národní park České Švýcarsko Jaroslav Martínek bambi vak Canadair CL-415 Canadair